• Un studiu danez a constatat că dacă foloseau ibuprofen, diclofenac și naproxen în timp ce luau și pastile contraceptive poate la o mică creștere a șanselor de a avea un cheag de sânge.
  • Trei dintre cei cu cel mai mare factor de risc, ibuprofen, naproxen și diclofenac, sunt printre principalele tipuri de analgezice utilizate în Marea Britanie.
  • 228 (2,6%) dintre femei au murit în decurs de 30 de zile de la diagnosticare cu tromboembolism venos.

Femeile sunt avertizate că administrarea unor analgezice obișnuite în timp ce folosesc pilula contraceptivă le poate crește riscul de a suferi cheaguri de sânge, scrie SKY News.

Un studiu danez pe două milioane de femei a constatat că dacă foloseau ibuprofen, diclofenac și naproxen în timp ce luau și pastile contraceptive care conțin progesteron și estrogen duce la o mică creștere a șanselor de a avea un cheag de sânge.

Femeile care foloseau pastile numai cu progestogen (numite adesea mini-pilula), implanturi și sterilet se confruntau cu un risc mai mic. În ciuda nivelului scăzut de pericol, cercetătorii au cerut ca femeilor să li se spună legătura dintre medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) și contracepția hormonală.

Recomandări

CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE
CUM E VREMEA ZILELE URMĂTOARE
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
CÂT NE COSTĂ SĂ NE APĂRĂM
NEHAMMER IMPUNE CONTROALE STRICTE

Trei dintre cei cu cel mai mare factor de risc, ibuprofen, naproxen și diclofenac, sunt printre principalele tipuri de analgezice utilizate în Marea Britanie, alături de celecoxib, acid mefenamic, etoricoxib și indometacin.

Echipa a folosit dosarele medicale naționale pentru a urmări diagnosticele de tromboembolism venos (cheaguri de sânge) la două milioane de femei cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani care trăiesc în Danemarca între 1996 și 2017, fără antecedente de cheaguri de sânge, cancer, histerectomie sau tratament de fertilitate.

Studiul a constatat că peste jumătate de milion (529.704) de femei care iau contracepție hormonală au folosit analgezice, iar ibuprofenul (60%) este cel mai frecvent utilizat, urmat de diclofenac (20%) și naproxen (6%).

Puțin mai puțin de 9.000 (8.710) cheaguri venoase au apărut în medie în 10 ani, iar 228 (2,6%) dintre femei au murit în decurs de 30 de zile de la diagnosticare. Legătura a fost cea mai puternică pentru diclofenac în comparație cu ibuprofen și naproxen, a constatat lucrarea.