• Tensiunile în aprovizionarea cu medicamente sunt în creștere, afectând chiar și cele mai prescrise antibiotice, cum ar fi amoxicilina.
  • Această situație evidențiază limitele modelului economic pentru aceste molecule, arată o analiză.
  • Problema se extinde mult dincolo de Europa.

Tensiunile în aprovizionarea cu medicamente sunt în creștere, afectând chiar și cele mai prescrise antibiotice, cum ar fi amoxicilina. Această situație evidențiază limitele modelului economic pentru aceste molecule, arată o analiză AFP, potrivit Le Point.

Ce este amoxicilina?

Amoxicilina este un membru al familiei de antibiotice beta-lactamice, parte a grupului penicilinic. Este disponibil în două forme, fie ca medicament unic, fie în combinație cu acidul clavulanic, care este conceput pentru a preveni distrugerea amoxicilinei de către anumite bacterii. Este cel mai prescris antibiotic pentru copii, împotriva anginei, infecțiilor urechii, pneumoniei etc.

Cine este afectat?

În Franța, acest medicament se află sub o presiune severă în forma sa pediatrică, a avertizat în noiembrie agenția franceză a medicamentului (ANSM), menționând o situație care ar putea dura până în martie. Omologul său spaniol a tras și el un semnal de alarmă, la fel ca și Germania: țara se confruntă cu penuria unei serii de medicamente, inclusiv amoxicilină, dar și alte antibiotice. În Marea Britanie, trei tratamente pe bază de penicilină fac acum obiectul unui „protocol de penurie critică” .

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Problema se extinde mult dincolo de Europa. În Statele Unite, amoxicilina se află din octombrie pe lista de lipsă a Administrației americane pentru alimente și medicamente (FDA). FDA „lucrează în prezent cu producătorii autorizați și cu alți actori din lanțul de aprovizionare ”, a declarat agenția potrivit AFP.

Același lucru este valabil și în Canada și Australia, unde autoritățile din domeniul sănătății au introdus recent antibioticul pe lista medicamentelor pentru care farmaciștii au voie să găsească un înlocuitor.

De ce există lipsuri?

Există mai multe motive. Majoritatea țărilor se confruntă cu o revenire a infecțiilor de iarnă, după doi ani în care măsurile de barieră și de izolare au limitat alte boli decât COVID.

În același timp, fabricile care și-au redus producția din cauza lipsei de cerere trebuie să se repună în funcțiune, ceea ce provoacă întârzieri. În plus, producătorii de ingrediente active necesare pentru producție se confruntă cu constrângeri de capacitate și cu lipsa materiilor prime.

„(Pe termen scurt) epuizările de stocuri la concurenții noștri contribuie, de asemenea, la vânzări neașteptat de mari ale medicamentelor noastre și, prin urmare, la dificultăți suplimentare de aprovizionare” , a subliniat Sandoz, divizia de medicamente generice a grupului elvețian Novartis.

Un simptom al unei probleme mai largi?

Antibioticele sunt molecule vechi: brevetele lor au căzut în domeniul public, iar acestea sunt generice, vândute foarte ieftin. Prin urmare, aceste medicamente sunt neatractive pentru marile laboratoare, care s-au retras. Dar chiar și pentru producătorii de medicamente generice, echilibrul economic devine dificil de menținut.

Dr. Thomas Borel, directorul științific al Leem, federația franceză a companiilor farmaceutice, recunoaște că investițiile industriale sunt insuficiente „în fața cererii crescânde pentru acest tip de medicamente” , deoarece modelul economic face ca producătorilor să le fie greu „să ajungă la rentabilitate” .

În plus, ingredientele active sunt produse în principal în Asia, ca urmare a mișcării de globalizare din ultimii treizeci de ani. Ca urmare, un număr limitat de laboratoare mai oferă antibiotice, aproximativ zece pentru amoxicilină.

Care sunt soluțiile?

Pe termen scurt, autoritățile din domeniul sănătății recomandă profesioniștilor din domeniul sănătății să înlocuiască, pe cât posibil, moleculele în deficit cu altele sau să limiteze durata tratamentului.

La rândul lor, producătorii au crescut ritmul de producție, cum ar fi compania britanică GSK. Sandoz raportează, de asemenea, că a pus în aplicare acțiuni specifice la unitatea de producție Kundl din Austria, inclusiv angajarea de personal suplimentar, pe lângă investiții suplimentare.

În general, însă, specialiștii din industrie consideră că trebuie găsit un nou model de afaceri care să combine binele comun al pacienților cu supraviețuirea companiilor care produc aceste medicamente vechi.

La rândul său, Thomas Borel, de la Leem, pledează pentru „luarea în considerare a faptului că industria medicamentelor trebuie să fie considerată ca un sector strategic asupra căruia autoritățile publice trebuie să fie mult mai vigilente decât în ultimii ani” .