• Imediat ce s-a anunțat că vaccinurile au eficacitate ridicată, au apărut diverse dezinformări cu privire la vaccinări forțate sau modificări ale ADN-ului.
  • Au fost create până și conturi false ale unor oameni de știință pe Twitter.
  • Deutsche Welle a făcut o succintă verificare a afirmațiilor alarmante și prezintă rezultatele.

Fondatorii BioNTech au susținut pe conturile lor personale de Twitter că vor livra un vaccin coronavirus anul acesta?

S-a spus: „Dacă totul merge conform planului, vom putea furniza un vaccin până la sfârșitul acestui an și la începutul anului 2021”.

Verificare realizată de DW:

Recomandări

LE FACEM FAȚĂ?
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
CE ALEGE ZUCKERBERG ÎN MODĂ
CONGRESUL DĂ 95 MLD. PENTRU UCRAINA - ISRAEL - TAIWAN
FAC BAIE DE MULȚIME
A VĂZUT MOARTEA CU OCHII

Nici Uğur Şahin, nici soția sa, Özlem Türeci, nu au făcut această declarație. Niciunul dintre ei nu are un cont Twitter privat.

Conturile de pe care s-au transmis aceste mesaje sunt false și de atunci au fost și șterse. Contul fals al lui Türeci a fost urmărit totuși de peste 50.000 de persoane într-un timp scurt, deși prima postare a fost publicată pe platformă abia pe 14 noiembrie. În cazul lui Șahin au existat două conturi false, cu aproximativ 7.000, respectiv 2.000 de urmăritori. Și la el, primul tweet a fost lansat abia la jumătatea lunii noiembrie.

Pe Twitter postările conturilor false au fost apreciate și distribuite de mii de ori și mulți utilizatori au considerat că profilurile sunt reale. Însă mai mulți factori pledau împotriva autenticității lor. Pe site-ul web al companiei BioNTech nu a existat nicio referire la profilurile Twitter ale directorilor companiei. Mai mult, în urmă cu doar câteva zile, BioNTech a subliniat într-un comunicat de presă că administrarea vaccinului depinde în continuare de anumiți factori, legați de acordarea aprobării folosirii vaccinului: „dacă și când autoritățile de reglementare vor da aprobarea”.

Vaccinul BioNTech/Pfizer modifică ADN-ul uman?

S-a afirmat: „Vaccinul Pfizer folosește tehnologia ARNm, care nu a fost niciodată testată sau aprobată până acum. Modifică ADN-ul dvs. 75% dintre voluntarii care au participat la testarea vaccinului au avut efecte secundare. Atenție!”

Emerald Robinson, o jurnalistă americană, corespondent al organizației conservatoare Newsmax la Casa Albă, a pus această postare pe Twitter săptămâna trecută.

Verificare
Se pare că există o anumită confuzie, precum și lipsă de informare, în privința vaccinului și a procedurii vaccinării. Deși este adevărat că niciun vaccin ARNm nu a mai fost aprobat anterior, în ultimii ani au avut loc mai multe studii despre astfel de vaccinuri la oameni. Vaccinul folosește o tehnologie cunoscută sub numele de ARN mesager. Folosește fragmente mici din codul genetic al coronavirusului pentru a produce virusul în interiorul corpului uman. Sistemul imunitar recunoaște apoi virusul și începe să producă anticorpi pentru a-l ataca.

Potrivit ARN-ului nu alterează / modifică în niciun fel secvența ADN a corpului uman.

Pe site-ul său, Institutul Paul-Ehrlich din Germania, Institutul Federal pentru Vaccinuri și Biomedicină, afirmă: „Nu există niciun risc de integrare a ARN-ului mesager în genomul uman. În cazul oamenilor, genomul se află în nucleul celulei, sub formă de ADN. Integrarea ARN-ului în ADN nu este posibilă, printre altele din cauza structurilor chimice diferite. În plus, nu există dovezi că ARN-ul mesager integrat de celulele corpului va fi convertit după vaccinare în ADN”.

În general, niciun vaccin nu poate modifica genetic ADN-ul uman, potrivit experților. Mark Lynas, un expert invitat la grupul Alianța pentru Știință al Universității Cornell, a declarat pentru Reuters: „Modificarea genetică ar presupune inserarea deliberată a unui ADN străin în nucleul unei celule umane, iar vaccinurile pur și simplu nu fac asta”.

În ceea ce privește efectele secundare, afirmația lui Robinson, că 75% dintre voluntarii participanți la teste au prezentat simptome, nu stă în picioare. Compania Moderna a declarat că analiza efectuată pe baza datelor furnizate de Consiliul de monitorizare a datelor și a siguranței nu a raportat nicio problemă semnificativă de siguranță. „O examinare a manifestărilor adverse a indicat faptul că vaccinul a fost în general bine tolerat. Majoritatea fenomenelor adverse au avut o severitate ușoară sau moderată”. Efectele adverse au cuprins: oboseală (97%), cefalee (45%), durere (41%) și roșeață la locul injectării (20%).

Pfizer / BioNTech au raportat constatări similare (oboseală la 38% dintre cazuri și cefalee, la 20% dintre cei vaccinați).

Guvernul din Peru efectuează vaccinări forțate?

S-a spus: „În Peru vaccinarea împotriva COVID-19 este acum obligatorie și oricine refuză să-l folosească va fi arestat, priviți imaginile. A început, TREZIȚI-VĂ. Vin îngrijorări mari, acesta este începutul durerii”, afirmă o postare de pe Facebook din 7 noiembrie, cu trei imagini care prezintă angajați din domeniul medical în haine de protecție, care fac vaccinări la domiciliu.

Verificare
Peru nu efectuează vaccinări obligatorii împotriva COVID-19, mai ales că în această etapă nici nu există un vaccin aprobat disponibil.

O căutare inversă a imaginilor pe Google ne duce la pagina Radio Nacional del Peru, cel mai vechi post de radio din țară. Pe site-ul său web, postul de radio relatează despre o campanie de vaccinare împotriva difteriei, efectuată de 50 de echipe ale Ministerului Sănătății din Peru în regiunea La Victoria, folosind una dintre imaginile menționate mai sus.

Ministerul Sănătății peruan a postat pe 28 octombrie un anunț pe Tweeter despre cele 50 de echipe care „au desfășurat campanii de vaccinare la domiciliu după ce s-a înregistrat un caz de difterie”.

Ministrul sănătății din Peru, Pilar Mazzetti, a precizat, de asemenea, că un vaccin împotriva COVID-19 nu va fi obligatoriu, spunând „Dacă oamenii nu vor să fie vaccinați nu vor fi vaccinați”.