• CT-ul, consultul cardiologic şi analizele de sânge sunt gratuite pentru pacienţii post-COVID
  • Medicul Adina Popescu recomandă analize şi celor care nu au sechele post-COVID
  • Fondurile CNAS pentru analizele post-Covid sunt nelimitate

Ştii ce analize trebuie să îți faci, dacă ai trecut prin coronavirus? Chiar dacă te simţi perfect, o vizită la doctor nu strică. Medicul Adina Popescu consideră că este foarte importantă prevenirea altor afecţiuni. Boala COVID-19 lasă sechele, care în timp se pot transforma în boli cronice.

„E foarte greu să hotărăşti tu pentru tine sau citind de pe Internet, pentru că, sigur nici nu ar trebui, că nu eşti suficient de obiectiv. Obosită poţi să fii şi pentru că ai stat şi te-ai uitat la televizor nu ştiu cum sau cine ştie ce, dar poţi să fii şi pentru că ţi-a scăzut cantitatea de oxigen”, explică medicul de familie Adina Popescu.

Dereglările de tensiune sau de glicemie sunt printre cele mai frecvente la pacienţii post-COVID, însă, la cei care au stat mult timp la pat pot apărea şi tromboze, care trebuie depistate cât mai repede.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Pleacă în circulaţia sistemică, ajung la nivelul cordului drept, iar din cordul drept pleacă în circulaţia pulmonară, unde pot să provoace infarcte pulmonare, astupând vasele din plămân. Dacă nu este depistat la timp sau dacă afectează vasele pulmonare mari, poate duce la decesul pacientului”, spune Antonio Fabian, medic radiolog la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara.

Ca să prevină astfel de cazuri, medicii de la Spitalul „Victor Babeş” folosesc ecografia Doppler. Aşa au depistat câteva cazuri de tromboză, la timp.

Pentru toate aceste analize post-COVID îţi trebuie doar bilet de trimitere, de la medicul de familie. Poţi beneficia de aceste analize, indiferent când ai trecut prin boală și ori de câte ori este nevoie.

„Pacienţii care au avut COVID-19 beneficiază de aceste servicii medicale pentru că există fonduri nelimitate. Condiţia este ca pacienţii să se adreseze furnizorilor de servicii medicale şi imagistică care sunt în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate”, potrivit purtătorului de cuvânt al CJAS Timiș, Mariana Marcu.

Recomandări analize și investigații post-COVID

  1. Radiografie pulmonară
  2. CT pulmonar
  3. Control cardiologic
  4. Analize de sânge

Analize de sânge

  1. Hemoleucogramă
  2. Glicemie
  3. Transaminaze
  4. Proteina C reactivă
  5. Feritina