• 1500 de voluntari, care au participat la un test clinic pentru vaccinul anti-COVID produs de Oxford-AstraZeneca, au primit doar jumătate de doză de vaccin.
  • Voluntarii nu au fost anunțați despre greșeala de dozaj.
  • Aceștia au primit o scrisoare în care li se transmite că este de fapt o oportunitate pentru cercetători de a afla cât de bun este vaccinul.

Aproximativ 1500 de voluntari în ultima fază a studiului clinic pentru vaccinul Oxford-AstraZeneca au fost inoculați cu vaccin în dozaj greșit, dar nu au fost informați, relatează Reuters.

Deși ulterior s-a descoperit eroarea, voluntarii au primit o scrisoare din partea companiei, cu data de 8 iunie, în care li s-a spus că eroarea de dozaj este de fapt o oportunitate pentru cercetătorii de la Oxford să afle cât de bine funcționează vaccinul.

Scrisoarea transmisă de AstraZeneca a fost semnată de profesorul de la Oxford, Andrew J. Pollard.

Recomandări

SECURITATE LA MAREA NEAGRĂ
AȘA, XI?
FLORENȚA COMBATE TURISMUL
TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE
DIAVOLUL SE ÎMBRACĂ DE LA PRAGA
SUNTEM DIN ALTĂ LIGĂ?

Reuters a scris pe 24 decembrie 2020 că voluntarii au primit doar jumătate dintr-o doză de vaccin, din cauza unei erori de măsurare.

Totuși, scrisoarea trimisă de Oxford-AstraZeneca nu menționează că s-a produs o greșeală în dozaj.

Reuters a preluat scrisoarea trimisă de Oxford și a prezentat-o unor experți în etică medicală. Aceștia au afirmat că cercetătorii nu au fost transparenți în comunicare, iar voluntarii ar fi trebuit să fie informați.

Purtător de cuvânt Oxford: „Nu a fost plănuit, dar s-a știut de la început că există o discrepanță în măsurarea dozelor”

Un purtător de cuvânt de la Oxford a afirmat că nu a fost un plan pus la punct pentru inocularea voluntarilor cu jumătate de doză de vaccin anti-COVID, însă cercetătorii ar fi știut încă de la început că „există o discrepanță în măsurarea dozelor de vaccin, iar acest lucru a fost comunicat și discutat cu organismele de reglementare înainte”.