• 1500 de voluntari, care au participat la un test clinic pentru vaccinul anti-COVID produs de Oxford-AstraZeneca, au primit doar jumătate de doză de vaccin.
  • Voluntarii nu au fost anunțați despre greșeala de dozaj.
  • Aceștia au primit o scrisoare în care li se transmite că este de fapt o oportunitate pentru cercetători de a afla cât de bun este vaccinul.

Aproximativ 1500 de voluntari în ultima fază a studiului clinic pentru vaccinul Oxford-AstraZeneca au fost inoculați cu vaccin în dozaj greșit, dar nu au fost informați, relatează Reuters.

Deși ulterior s-a descoperit eroarea, voluntarii au primit o scrisoare din partea companiei, cu data de 8 iunie, în care li s-a spus că eroarea de dozaj este de fapt o oportunitate pentru cercetătorii de la Oxford să afle cât de bine funcționează vaccinul.

Scrisoarea transmisă de AstraZeneca a fost semnată de profesorul de la Oxford, Andrew J. Pollard.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Reuters a scris pe 24 decembrie 2020 că voluntarii au primit doar jumătate dintr-o doză de vaccin, din cauza unei erori de măsurare.

Totuși, scrisoarea trimisă de Oxford-AstraZeneca nu menționează că s-a produs o greșeală în dozaj.

Reuters a preluat scrisoarea trimisă de Oxford și a prezentat-o unor experți în etică medicală. Aceștia au afirmat că cercetătorii nu au fost transparenți în comunicare, iar voluntarii ar fi trebuit să fie informați.

Purtător de cuvânt Oxford: „Nu a fost plănuit, dar s-a știut de la început că există o discrepanță în măsurarea dozelor”

Un purtător de cuvânt de la Oxford a afirmat că nu a fost un plan pus la punct pentru inocularea voluntarilor cu jumătate de doză de vaccin anti-COVID, însă cercetătorii ar fi știut încă de la început că „există o discrepanță în măsurarea dozelor de vaccin, iar acest lucru a fost comunicat și discutat cu organismele de reglementare înainte”.