• Angajatorii ar putea fi sancționați drastic dacă vor lua temperatura angajaților, fără acordul acestora
  • Fabrica auto Ford de la Craiova le-a cerut acordul angajaților pentru colectarea acestor date
  • Juriștii avertizează ca amenzile pot ajunge și la milioane de euro, dacă se încalcă protecția datelor cu caracter personal

Angajatorii care vor sa-și protejeze afacerea, dar și angajații, și vor să le ia temperatura oamenilor care vin la muncă, riscă să fie amendați de către autorități. Din punct de vedere juridic, angajații trebuie sa-și dea acordul scris pentru ca temperatura să le fie măsurata la intrare.

„Dacă celelalte măsuri – obligația de a purta mască, distanțarea sociala posibilă, în funcție de cum sunt configurate birourile – poate fi asigurată, luarea temperaturii s-ar putea să fie deja o măsură nenecesară”, e de părere avocatul Roxana Ionescu.

La fabrica Ford in Craiova, angajații trec printr-un filtru doar după ce și-au dat acordul scris ca angajatorul să prelucreze datele.

Recomandări

POLITICO: IOHANNIS „VÂNEAZĂ” JOB DE TOP
BĂLAN POATE ASIGURA VOT ELECTRONIC
A.I. ÎȚI ADUCE AMINTIRILE DIN COPILĂRIE
ALTMAN ÎNCEPE TRAINING CU URMĂTORUL MODEL A.I.
PROTESTE DE AMPLOARE ÎN GEORGIA
DEFICITUL BUGETAR S-A DUBLAT

„Recomandarea ar fi: nu înregistraţi temperaturile care sunt luate, în felul acesta se minimizează impactul din perspectiva volumului de date care sunt colectate, asiguraţi logistica astfel încât să se poată transmite informaţia privind temperatura persoanelor cu asigurarea unui minim de confidenţialitate”, sunt recomandările avocatului.

Amenzile ajung, în teorie, până la 20 de milioane de euro. În practică însă, autoritățile au dat amenzi de până la 130.000 de euro.