ANPC a găsit nereguli la mâncarea congelată: amenzi de 1,7 milioane de lei

ANPC a găsit nereguli la mâncarea congelată: amenzi de 1,7 milioane de lei Foto: ANPC
  • Amenzi de 1,7 milioane de lei au fost date de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) în urma unor controale.
  • Acestea au vizat vânzarea alimentelor congelate, inclusiv a înghețatei.
  • 675 operatori economici din întreaga țară au fost vizitați, la aproape trei sferturi dintre ei fiind constatate deficienţe.
  • Controlul a avut loc în perioada 9-19 iunie.

ANPC anunță miercuri că au fost controlaţi, în total, 675 operatori economici din întreaga țară, la aproape trei sferturi dintre ei fiind constatate deficienţe.

A fost verificată o cantitate de aproximativ 64 de tone de produse alimentare congelate, din care peste 14,4 tone nu s-au încadrat în prevederile legale privind protecţia consumatorilor. Comisarii ANPC au dat 341 amenzi contravenționale în valoare de 1,7 milioane de lei, pentru încălcarea reglementărilor în vigoare privind protecţia consumatorilor.

De asemenea, a fost oprită definitiv şi retrasă de la comercializare o cantitate de 1,5 tone de produse alimentare congelate și, temporar, o cantitate de circa 7,5 tone, până la remedierea neconformităţilor constatate.

Au fost constatate produse alimentare congelate cu modificări organoleptice în județele Ilfov, Vaslui, Bacău, Iași, Brăila, Galați, Cluj, Brașov, Arad, Caraș-Severin, Călărași, Ialomița, Prahova, Teleorman, Gorj și municipiul București. S-a mai constatat comercializarea de produse alimentare congelate aflate în afara datei durabilității minimale, produse congelate în ambalaje rupte, care nu asigurau etanșeitatea, sau pe care erau etichete care nu ofereau toate informațiile. Alte produse erau depozitate în condiții improprii, în spații unde nu se monitoriza temperatura.