• O asociaţie a farmaciilor independente atrage atenţia asupra faptului că, în plin sezon rece, în România lipsesc antibioticele, în special cele pentru copii.
  • Conform acesteia, pacienţii sunt nevoiţi să se întoarcă la medic pentru a li se schimba tratamentul din cauza lipsei produselor.
  • Asociaţia solicită autorităţilor, Ministerului Sănătăţii şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului, să rezolve această situaţie gravă cu care părinţii copiilor se confruntă.

O asociaţie a farmaciilor independente atrage atenţia, luni, asupra faptului că, în plin sezon rece, în România lipsesc antibioticele, în special cele pentru copii.

Potrivit unui comunicat al Asociaţiei Farmaciilor Independente Ethica, organizaţie care reuneşte farmacii din 31 de judeţe şi din Bucureşti, reclamă lipsa de reacţie a autorităţilor la absenţa antibioticelor de pe piaţa din România, în special a celor pentru copii.

„Odată cu începerea şcolii şi întoarcerea copiilor în colectivităţi, suprapuse peste sezonul rece, infecţiile respiratorii acute sunt din ce în ce mai întâlnite şi realitatea cruntă este că nu avem cu ce să tratăm copiii care au nevoie de antibiotic.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Vorbim de cazuri concrete de copii care se recuperează foarte greu sau necesită internare pentru că banalele antibiotice, în special siropuri sau suspensii orale de uz pediatric, nu se găsesc. Este o situaţie extrem de gravă, iar noi ca farmacişti ne vedem neputincioşi în a o rezolva” , a declarat Cristina Pavel, preşedintele asociaţiei.

Lipsesc: amoxicilină cu acid clavulanic, cefuroximă, cefaclor, cefalexină, claritromicină, fenoximetilpenicilină şi ibuprofen sirop

Conform acesteia, pacienţii sau aparţinătorii de foarte multe ori sunt nevoiţi să se întoarcă la medic pentru a li se schimba tratamentul din cauza lipsei produselor sau sunt nevoiţi să parcurgă zeci de kilometri în speranţa că vor găsi medicamentele necesare pe stocul vreunei farmacii.

Probabil, dacă situaţia nu se rezolvă, vom vedea mult mai multe cazuri agravate, mult mai mulţi copii la urgenţe sau internaţi în spital pentru afecţiuni care puteau fi tratate acasă. Autorităţile trebuie să fie informate şi trebuie să ia măsuri pentru minimizarea efectelor acestei crize şi pentru a readuce pe piaţa din România cantităţile necesare de antibiotice” , a mai spus Cristina Pavel.

Asociaţia solicită autorităţilor, Ministerului Sănătăţii şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului, să rezolve această situaţie gravă cu care părinţii copiilor se confruntă şi care poate să aibă efecte importante în sănătatea acestor copii pe termen lung.

Reprezentanţii organizaţiei atrag atenţia că un alt produs care lipseşte în ultima perioadă, cu un impact semnificativ asupra persoanelor care suferă de afecţiuni din sfera neurologică sau psihiatrică, este carbamazepina.

Mai mult, discontinuităţi ale altor medicamente, în special a celor ieftine, sunt din nou anunţate de către producătorii de medicamente, ceea ce pune o şi mai mare presiune asupra farmaciilor pentru a se aproviziona şi un pericol imens pentru sănătatea pacienţilor, mai arată aceştia.

Reprezentanţii asociaţiei dau exemple de medicamente de uz pediatric care lipsesc de pe piaţă sau se găsesc în cantităţi insuficiente (în special sub formă de sirop sau suspensie orală): amoxicilină cu acid clavulanic, cefuroximă, cefaclor, cefalexină, claritromicină, fenoximetilpenicilină, chiar şi ibuprofen sirop.