• Lama, un simplu animal, ar putea avea în curând un rol important în lupta mondială împotriva COVID-19.
  • Această tehnologie ar suplimenta vaccinurile.
  • Găsirea unui tratament COVID-19 are loc după studiile din 2016 cu privire la anticorpii de lamă.

Dacă testele întreprinse de un start-up belgian din domeniul biomedicinei se vor dovedi a fi la înălțimea așteptărilor, anticorpii de lama ar putea avea în curând un rol important în lupta mondială împotriva COVID-19, scrie Reuters. În urma testelor anticorpii prelevați de la o lamă pe nume Winter au scăzut patogenitatea infecțiilor cu coronavirus, inclusiv a variațiilor, susțin cercetătorii de la Centrul de Biotehnologie Medicală VIB-UGent din Ghent.

Această tehnologie ar suplimenta vaccinurile, asigurând protecția persoanelor cu un sistem imunitar mai slab și tratând persoanele infectate în spital. Prezentând și un real potențial, considerat a fi „schimbător de joc”, a afirmat Dominique Tersago, șeful departamentului medical al ExeVir, o societate spin-off a VIB-UGent.

Neobișnuit de mici, anticorpii de lamă sunt capabili să se lege de o parte specifică a vârfului proteic al virusului și ”în momentul de față nu observăm mutații de o frecvență ridicată nicăieri în apropierea locului de legare”, a spus Tersago. Tersago a remarcat că anticorpii au avut „o puternică activitate de neutralizare” contra variantei Delta, care este foarte contagioasă.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Se preconizează că studiile clinice pe voluntarii sănătoși, care au început săptămâna trecută în cadrul unei colaborări cu gigantul farmaceutic belgian UCB (UCB.BR), precum și cele pe pacienți spitalizați, vor fi la fel de benefice. Iarna, lamele și cămilele, generează anticorpi care sunt de regulă mici, mai stabili, mai ușor de creat și mai flexibili decât cei găsiți la alte animale, afirmă Xavier Saelens, conducătorul grupului VIB-UGent.

”Dimensiunea lor mică…le permite să ajungă la ținte, să ajungă la părți ale virusului care sunt greu accesibile cu anticorpii convenționali”, a precizat el.

Găsirea unui tratament COVID-19 are loc după studiile din 2016 cu privire la anticorpii de lamă pentru a contracara coronavirusurile SARS și MERS. În 2018, compania franceză Sanofi a plătit 3,9 miliarde de euro (4,6 miliarde de dolari) pentru Ablynx, o companie medicală cu sediul în Ghent, specializată în cercetarea anticorpilor de lamă.

Între timp, Winter, ai cărui anticorpi pot fi replicați acum în laborator, se odihnește într-un parc privat de artă și animale din Genk.