• Agențiile de informații americane spun că s-ar putea să nu poată identifica niciodată originile Covid-19.
  • Americanii au ajuns la concluzia că acesta nu a fost creat ca armă biologică.
  • Ipoteze: virus transmis de la animal la om sau scurgere de laborator.

Într-o evaluare actualizată a originii virusului, Biroul Directorului de Informații Naționale al SUA (ODNI) a declarat că atât o transmitere de la animal la om, cât și o scurgere de laborator sunt ipoteze plauzibile pentru modul în care s-a răspândit. Însă nu existau suficiente informații pentru a ajunge la o concluzie definitivă, transmite BBC.

Constatările au fost publicate într-un raport declasificat care reprezintă o actualizare a unei analize de 90 de zile pe care administrația președintelui Joe Biden a publicat-o în august.

Acesta a precizat că comunitatea serviciilor de informații rămâne divizată în ceea ce privește originea cea mai probabilă a virusului. Patru agenții au apreciat cu „încredere scăzută” că acesta ar fi provenit de la un animal infectat sau de la un virus înrudit.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Dar o agenție a declarat că are „încredere moderată” că prima infecție umană a fost cel mai probabil rezultatul unui accident de laborator, probabil în legătură cu experimentele sau manipularea animalelor de către Institutul de Virologie din Wuhan.

Chinezii nu știau de existența virusului înainte de Covid-19

Raportul a mai spus că oficialii chinezi nu știau de existența virusului înainte de apariția inițială a Covid-19 în orașul Wuhan, la sfârșitul anului 2019. Dar a precizat că China continuă să împiedice ancheta globală și să se opună schimbului de informații.

Ca răspuns la raportul serviciilor de informații, ambasada chineză la Washington a declarat pentru agenția de presă Reuters: „Mișcarea SUA de a se baza pe aparatul său de informații în locul oamenilor de știință pentru a depista originile Covid-19 este o farsă politică completă.

„Am sprijinit eforturile bazate pe știință privind depistarea originilor și vom continua să rămânem activi. Acestea fiind spuse, ne opunem cu fermitate încercărilor de politizare a acestei probleme.”

Aproximativ 240 de milioane de cazuri de Covid-19 au fost confirmate în întreaga lume, cu peste 4,9 milioane de decese.