• Fenomenul care îi îngrijorează pe medicii pediatrii se numeşte sindromul pediatric multisistem inflamator (PIMS)
  • Iniţial, s-a crezut că este vorba despre boala Kawasaki, o afecţiune rară care afectează în principal bebeluşii şi sugarii
  • De cele mai multe ori provoacă erupţii cutanate, temperatură până la 40 de grade Celsius, tensiune arterială scăzută şi dureri abdominale

În Marea Britanie, până la 100 de copii sunt spitalizaţi săptămânal cu o boală gravă, care poate apărea la câteva săptămâni după ce s-au infectat cu Covid-19, relatează The Guardian.

Fenomenul care îi îngrijorează pe medicii pediatrii se numeşte sindromul pediatric multisistem inflamator (PIMS). 75% dintre cei afectaţi sunt copii de culoare, de origine asiatică sau din minorităţi etnice.

Când sindromul pediatric multisistem inflamator a apărut în primul val al pandemiei, a provocat confuzie în rândul medicilor şi i-a alarmat pe părinţi. Iniţial, s-a crezut că este vorba despre boala Kawasaki, o afecţiune rară care afectează în principal bebeluşii şi sugarii. Totuşi, PIMS a fost recunoscut ca un sindrom post-viral separat, pe care unul din 5.000 de copii îl face la aproximativ o lună după ce a avut Covid, indiferent dacă a avut sau nu simptome.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM

De cele mai multe ori provoacă erupţii cutanate, temperatură până la 40 de grade Celsius, tensiune arterială scăzută şi dureri abdominale, iar în cazurile grave simptomele sunt similare cu cele ale sindromului şocului toxic sau ale septicemiei. Se crede că doi copii au murit de PIMS de la începutul pandemiei.

În timp ce specialiştii nu cred că boala a crescut în frecvenţă, numărul de cazuri este mai mare decât în primul val. Spitatele din Marea Britanie declară că au internat până la 100 de copii pe săptămâni pe durata celui de al doilea val al pandemiei, comparativ cu aproximativ 30 de internări pe săptămână în luna aprilie a anului trecut.