• Studiu: Persoanele care s-au vaccinat cu ambele doze nu transmit aproape niciodată virusul SARS-CoV-2.
  • Valeriu Gheorghiță: Sunt date cât se poate de clare în momentul de față, care nu provin numai din studii.

Studiile din SUA arată că persoanele vaccinate cu două doze nu transmit aproape niciodată virusul. Prin urmare, medicul militar Valeriu Gheorghiță a fost întrebat dacă într-o încăpere sunt persoane vaccinate cu ambele doze, ar fi posibil să nu mai poarte mască? 

„Datele Centrului american pentru Controlul Bolilor (CDC), cât și ale Centrului european pentru Controlul Bolilor arată cât se poate de clar o reducere a transmiterii infecției cu SARS-CoV-2 de la persoanele vaccinate la cele nevaccinate și sunt studii făcute, de pildă, pe membrii familiei, unde cel puțin unul dintre ei a fost vaccinat, și au arătat o reducere a transmiterii la ceilalți membri ai familiei cu cel puțin 30 la sută, dacă cel puțin un membru era vaccinat”, a declarat la Digi24 Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei nationale de vaccinare anti-COVID.

„Deci da, sunt date cât se poate de clare în momentul de față, care nu provin numai din studii, ci și din analizele efectuate pe persoanele vaccinate în cadrul campaniilor de vaccinare, care ne arată o reducere importantă a riscului de transmitere”, a confirmat medicul militar.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Directorul Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, Rochelle Walensky, promovează noi date care sugerează că persoanele care au fost complet vaccinate nu poartă şi nu transmit aproape niciodată virusul SARS-CoV-2, potrivit Business Insider.

În timpul unui interviu, Walensky a spus: „Datele noastre de la CDC sugerează că persoanele vaccinate nu poartă virusul, nu se îmbolnăvesc, iar acest lucru nu este dovedit doar în studiile clinice, ci şi în date din lumea reală”.

Walensky se referă la un nou studiu CDC realizat cu aproape 4.000 de angajaţi din prima linie, unii vaccinaţi şi alţii nu, care s-au testat săptămânal pentru infecţii cu SARS-CoV-2, între decembrie şi martie.

Printre persoanele complet vaccinate din studiu, au fost detectate doar trei cazuri de COVID-19. La polul opus, în cazul participanţilor nevaccinaţi la studiu au fost înregistrate 161 de cazuri de COVID-19.