Arafat: Clar ne pregătim pentru valul doi al epidemiei. Când ar putea apărea și cât de puternic va fi comparativ cu primul

raed arafat raed arafat
  • Raed Arafat anunță că, în mod cert, ne pregătim de un al doilea val al epidemiei de Covid-19
  • Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a precizat că e greu de precizat dacă valul doi va fi mai puternic decât primul
  • Arafat spune că noul val poate apărea în lunile septembrie-octombrie, odată cu venirea sezonului rece

Raed Arafat a declarat, la Antena 3, că la nivelul Protecţiei Civile Europene se fac pregătiri pentru un eventual val doi al pandemiei de COVID-19. Totuși, acesta a precizat că nimeni nu poate estima, în acest moment, cât de puternic va fi virusul în viitor.

„Protecţia Civilă Europeană, cu care am avut astăzi şedinţa prin videoconferinţă. Ne pregătim clar pentru valul doi. Că va fi mai puternic decât acesta, va fi mai slab decât acesta, nu poate nimeni să spună. Cei care se aşteaptă să venim şi să spunem ‘staţi liniştiţi, nu va fi nicio problemă’, înseamnă că se aşteaptă la o declaraţie total neprofesionistă. Cine ne atacă pentru că spunem că urmează poate un val doi înseamnă că nu înţelege cu ce ne confruntăm şi trebuie să înţeleagă că noi, cei de la situaţii de urgenţă, de la sănătate publică nu putem să spunem ‘staţi liniştiţi, nu va fi nimic’.”, a spus Arafat, pentru sursa citată.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a dezvăluit și cum se vor pregăti autoritățile în următoare perioadă pentru al doilea val al epidemiei.

„Noi avem obligaţia acum, mai mult, să ne pregătim, să ne pregătim stocurile, să nu ne luaţi dumneavoastră la întrebări în luna septembrie sau octombrie că de ce nu suntem pregătiţi. Pentru că exact asta e de făcut, ce nu am făcut în ani de zile acum e momentul să facem. Şi la nivel european, România fiind implicată în stocurile europene, se lucrează în acest sens şi la nivel de România stocurile noastre încep să se completeze, să se umple. Noi trebuie să vedem ca stocurile strategice să ajungă la un nivel la care, dacă intrăm într-o situaţie în care am intrat acum aproximativ trei luni, să fim mult mai bine pregătiţi”, a explicat Arafat.

Raed Arafat e de părere că o relaxare totală nu ar fi potrivită în eventualitatea apariției unui val doi, iar unele măsuri restrictive care au fost deja aplicate pe timpul stării de urgență vor trebui respectate din nou.

„Consider că o continuitate pe o formă mai aranjată este mai recomandabilă decât să nu avem nicio formă după care să lucrăm. Trebuie să fie o formă măcar pentru perioada cât încă avem măsuri. La momentul în care decidem că am intrat în no measures, nu avem măsuri, ne-am relaxat, atunci poate să dispară şi să revină poate dacă vedem că începem să creştem din nou sau dacă apare valul doi.

Pentru că, dacă apare valul doi, e clar că anumite măsuri vor trebui luate şi adaptate. Poate dacă ne pregătim mai bine, nu trebuie să luăm măsuri atât de dure pe cât am luat. Asta o să vedem, dar o formă de stare de alertă, ca să punem să mergem mai departe, va trebui. Care va fi conţinutul ei, cum va fi conţinutul ei, care sunt lucrurile care pot fi scoase, cum am spus achiziţiile directe, care pot să fie scoase şi nu sunt necesare în această fază, se poate discuta la nivel politic să se ajungă la o înţelegere”, a încheiat șeful DSU.