• ARFID este o tulburare de hrănire și alimentație diagnosticabilă și puțin cunoscută.
  • ARFID este o tulburare care duce la eșecul persistent în satisfacerea nevoilor nutriționale.
  • ARFID se manifestă în 3 forme diferite: eviatrea ARFID, ARFID restrictiv și ARFID aversiv.

Arată ciudat, eu nu vreau să gust! Sunt sigură că ți s-a întâmplat și ție, sau măcar ai auzit o persoană care reacționează așa atunci când vede un anumit fel de mâncare. Până la urmă..gusturile nu se discută. Ceea ce o persoană consideră delicios, alta ar putea considera dezgustător. Ei bine aceste persoane nu sunt pretențioase, suferă de o tulburare. ARFID, pe scurt, frica de mâncare.

ARDIF-ul  se caracterizează prin tulburări de alimentație. De unde pornesc aceste reacții?

„Persoanele care suferă de ARFID pot avea reacții puternice la anumite alimente din diverse motive. Reacțiile sunt adesea legate de factori biologici, psihologici și de mediu.  Aici putem vorbi despre experiențe negative anterioare, anxietate față de mâncare sau fobii alimentare. Modul în care ei percep textura și gustul poate fi mai intens și sunt hipersensibili la stimuli senzoriali”, a declarat Ana Maria Ambrosă, psiholog, pentru Aleph News.

Ce putem face să rupem bariera pe care o avem și să încercăm ceva înainte să spunem că nu ne place?

„Cele mai eficiente soluții este terapia cognitiv-comportamentală (CBT). Îi va ajuta la identificarea gândurilor negative. De asemenea, expunerea graduală și controlată, este foarte recomandată, alături de un psihoterapeut. În același timp este importantă și colaborarea ș cu un nutriționist”.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Care e diferența dintre un om pretențios și un om care chiar are acest diagnostic?

„Diferența principală dintre un om pretențios la mâncare și o persoană cu ARFID este dată de gravitatea și impactul comportamentelor alimentare asupra sănătății și vieții de zi cu zi. Acestea necesită intervenții terapeutice specializate pentru a-și îmbunătăți relația cu mâncarea și a depăși dificultățile asociate. Iar o persoana pretențioasă la mâncare poate mânca anumite alimente în situații sociale sau poate încerca alimente noi dacă este motivată”, a adăugat aceasta.

Citește și