Autoritățile din SUA au aprobat Cobenfy, cel mai nou tratament pentru schizofrenie din ultimele decenii

Experții și-au exprimat vineri entuziasmul după ce autoritățile de reglementare din domeniul sănătății din SUA au aprobat prima formă nouă de tratament pentru schizofrenie din ultimele decenii, scrie Science Alert.

Medicamentul, denumit Cobenfy și dezvoltat de gigantul farmaceutic american Bristol Myers Squibb, funcționează diferit de tratamentele existente, vizând așa-numiții receptori colinergici, nu receptorii dopaminei.

„Acest medicament reprezintă prima abordare nouă a tratamentului schizofreniei din ultimele decenii”, a declarat joi Tiffany Farchione, un oficial de top din cadrul Administrației americane pentru alimente și medicamente (FDA).

„Această aprobare oferă o nouă alternativă la medicamentele antipsihotice care au fost prescrise anterior persoanelor cu schizofrenie”, a spus ea.

Schizofrenia afectează doar aproximativ un procent dintre americani, dar efectele sale pot fi devastatoare.

Ea poate provoca halucinații, sentimente de persecuție și dificultăți în a-și controla gândurile. Aproximativ cinci la sută dintre schizofrenicii diagnosticați mor prin sinucidere.

Lynsey Bilsland, care conduce divizia de sănătate mintală a fundației caritabile Wellcome, a declarat că Cobenfy ar putea „schimba regulile jocului, în special pentru cei pentru care alte medicamente nu funcționează”.

Ea a adăugat: „Funcționează într-un mod complet diferit de orice alt medicament pentru schizofrenie utilizat în prezent. Are potențialul de a schimba viața a milioane de oameni.”

Cobenfy – numele său științific este „xanomeline și clorură de trospium” – se administrează pe cale orală.

Două studii clinice i-au confirmat eficacitatea, arătând că poate reduce semnificativ simptomele pacienților.

Efectele secundare includ greață, vărsături, indigestie, diaree, constipație, retenție urinară și probleme hepatice.

Dar, în comparație cu medicamentele actuale, aceste efecte secundare sunt „reduse”, a declarat Matt Jones, profesor de neuroștiințe la Universitatea Bristol din Anglia.

„Este evident o veste grozavă pentru persoanele care trăiesc cu schizofrenie”, a spus el, menționând în același timp că medicamentul trebuie încă să primească aprobarea în Marea Britanie.

Sameer Jauhar, lector clinician senior în tulburări afective și psihoze la King’s College din Londra, a declarat că efectele secundare ale medicamentelor actuale – inclusiv creșterea în greutate și lenea – pot descuraja unele persoane să urmeze tratamentul.

El a spus că dorește să vadă rezultatele studiilor pe termen lung, dar a adăugat rapid că rezultatele pozitive de până acum reprezintă „probabil una dintre cele mai interesante evoluții din domeniul nostru și sunt foarte încântat de acest lucru”.

Exit mobile version