• CDC elaborează, de asemenea, un avertisment național de sănătate pentru a căuta cazuri similare de hepatită care au o cauză necunoscută sau care sunt asociate cu adenovirus în restul țării.
  • OMS avertizează că este probabil să fie depistate mai multe cazuri înainte de a exista răspunsuri și de a fi luate măsuri corespunzătoare de control și prevenire.
  • Un purtător de cuvânt al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, care a urmărit cazurile din Alabama, a declarat că această agenție este în contact cu oficialii din domeniul sănătății din Europa în timp ce investighează cazurile misterioase.

O serie de cazuri de hepatită acută în rândul copiilor din SUA și Marea Britanie au determinat oficialii din domeniul sănătății publice să caute cauza. Organizația Mondială a Sănătății a identificat 74 de cazuri de hepatită acută severă – inflamație a ficatului – în rândul copiilor din Marea Britanie, a anunțat vineri într-un comunicat de presă. Oficialii din domeniul sănătății din Alabama au publicat vineri o declarație separată în care au declarat că investighează cazuri similare de hepatită la copii din stat încă din noiembrie.

În comunicatul său, OMS a precizat că a exclus virusurile hepatitei de tip A, B, C, D și E ca fiind cauza bolii hepatice în cazurile din Marea Britanie. În SUA, cele mai frecvente cauze ale hepatitei virale sunt hepatitele A, B și C. OMS a mai spus că virusul care provoacă COVID-19 sau adenovirusul au fost detectate în mai multe dintre cazuri.

OMS a identificat pentru prima dată, pe 5 aprilie, 10 cazuri de boală la copii anterior sănătoși, cu vârste cuprinse între 11 luni și 5 ani, în centrul Scoției. Investigații ulterioare în Marea Britanie au identificat un total de 74 de cazuri, inclusiv cele 10 inițiale, la data de 8 aprilie. La șase dintre copiii din Marea Britanie, boala a fost atât de severă încât aceștia au fost supuși unui transplant de ficat, dar până la data de 11 aprilie nu a fost raportat niciun deces.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Departamentul de Sănătate Publică din Alabama a identificat în mod similar nouă copii, cu vârste cuprinse între 1 și 6 ani, cu hepatită. Toți acești copii au fost, de asemenea, pozitivi pentru adenovirus, iar doi dintre ei au avut nevoie de transplanturi de ficat. Niciunul dintre copii nu avea vreo afecțiune de bază, a precizat departamentul.

„Acești copii s-au prezentat la furnizori din diferite zone din Alabama cu simptome de boală gastrointestinală și grade diferite de leziuni hepatice, inclusiv insuficiență hepatică. Analizele ulterioare au dezvăluit o posibilă asociere a acestei hepatite cu Adenovirus 41”, se arată în comunicat. adenovirusurile sunt o cauză comună a bolilor asemănătoare răcelii și pot provoca conjunctivită și diaree. Foarte rar, virusul a fost implicat în cazuri de hepatită la persoane care au un sistem imunitar slăbit.

„Deși rolul potențial al adenovirusului și/sau al SARS-CoV-2 în patogeneza acestor cazuri este o ipoteză, alți factori infecțioși și neinfecțioși trebuie să fie investigați pe deplin pentru a evalua și gestiona corect riscul”, a declarat OMS.
Doar unul dintre cazurile din Marea Britanie a avut un contact apropiat confirmat cu o persoană bolnavă de hepatită. Cu toate acestea, nu au fost identificați alți factori de risc epidemiologic, inclusiv călătorii internaționale recente, pentru cazurile din Europa și SUA.

„În general, etiologia cazurilor actuale de hepatită este încă considerată necunoscută și rămâne în curs de investigare activă”, a declarat OMS cu privire la cazurile din Marea Britanie. Oficialii locali din domeniul sănătății fac teste suplimentare pentru a depista alte infecții, substanțe chimice sau toxine care ar putea fi o cauză contributivă.

Alte țări au raportat, de asemenea, un număr mic de cazuri de hepatită la copii. Mai puțin de cinci cazuri confirmate sau posibile au fost raportate în Irlanda, iar trei au fost confirmate în Spania. Aceste cazuri sunt, de asemenea, în curs de investigare.