• Vaccinul Novavax a fost recomandat de Agenția Europeană a Medicamentului.
  • Noul vaccin este creat pe bază de proteine.
  • Vaccinul se administrează inițial în două doze.

Agenţia Europeană a Medicamentului a autorizat administrarea vaccinului Novavax pe bază de proteine în Uniunea Europeană. Vaccinul este destinate persoanelor peste 18 ani, iar concluziile arată că noul vaccin îndeplineşte criteriile UE pentru eficacitate, siguranţă şi calitate.

EMA susţine că majoritatea simptomelor secundare din timpul testărilor clinice au fost uşoare spre moderate şi au trecut în câteva zile de la administrarea vaccinului.

Vaccinul pe bază de proteine de la Novavax s-a dovedit în iunie a fi eficient în proporţie de peste 90%, inclusiv împotriva unor variante îngrijorătoare de Coronavirus. Însă nu şi împotriva variantei Omicron, care nu fusese depistată la momentul respectiv, într-un amplu test clinic american de fază avansată, relatează Bloomberg.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ

Comisia Europeană va lua decizia finală privind aprobarea

Decizia finală privind aprobarea sa va fi luată de Comisia Europeană condusă de preşedintele Ursula von der Leyen.

Dacă executivul UE va aproba vaccinul anti-Covid dezvoltat de Novavax, acesta va deveni al cincilea vaccin împotriva coronavirusului aprobat la nivelul UE. După cele ale Pfzier/BioNTech, AstraZeneca, Moderna şi Johnson and Johnson.

El a primit prima autorizaţie în Indonezia luna trecută şi aşteaptă aprobarea în Japonia, unde va fi fabricat şi distribuit de Takeda Pharmaceutical.

Vaccinul anti-Covid Nuvaxovid se administrează într-un regim iniţial de două doze. La fel ca toate celelalte vaccinuri aprobate până acum în UE, cu excepţia celui dezvoltat de Johnson and Johnson