• Creatorul serului Pfizer-BioNTech nu susține vaccinarea obligatorie.
  • El pledează în favoarea unei vaccinări care să aibă la bază transparenţa şi educaţia.
  • Ugur Sahin: „Persoanele care nu se vaccinează, foarte probabil se vor infecta cu noul coronavirus”

Cofondatorul Pfizer/BioNTech se teme că vaccinarea obligatorie are putea avea „efectul invers”. Ugur Sahin susține că vaccinarea este o „responsabilitate individuală” și pledează pentru o abordare bazată mai degrabă pe transparență și educație decât pe obligativitatea imunizării.

Persoanele care nu se vaccinează, „foarte probabil se vor infecta” cu noul coronavirus, care devine tot mai contagios, subliniază cofondatorul BioNTech Ugur Sahin, într-un interviu acordat publicației franceze Les Échos.

„Următoarea generaţie a virusului va avea o rată de infecţiozitate de aproximativ 6-8, ceea ce înseamnă că o persoană infectată va putea infecta până la opt persoane care nu vor fi imunizate”, avertizează Ugur Sahin.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Vaccinarea este deosebit de utilă, dar în opinialui Sahin, mai presus de toate este „responsabilitatea individuală”: „În opinia mea, în calitate de medic și om de știință,a transforma (vaccinul anticovid într-un vaccin) obligatoriu ar putea avea efectul invers”

Cercetătorul pledează pentru o abordare bazată pe transparență și educație, pentru a convinge oamenii de beneficiile vaccinării.

Pe măsură ce varianta Delta se răspândeşte rapid în Europa, Ugur Sahin şi soţia sa Özlem Tureci spun că fac „teste de laborator pentru a vedea dacă serul administrat unei persoane este capabil să o protejeze şi împotriva noilor variante”. 

Vaccinul dezvoltat de BioNTech „are o eficacitate de aproximativ 89% împotriva bolii simptomatice a variantei Delta, la două săptămâni după vaccinarea completă”, subliniază Ugur Sahin, care citează rezultatele unui studiu britanic.