• Bacteriile rezistente la antibiotice fac ravagii
  • Din cele 43 de medicamente existente, niciunul nu combate cele mai periculoase bacterii
  • OMS spune că super-bacteriile ucid zeci de mii de oameni anual

Bacteriile rezistente la antibiotic omoară zeci de mii de oameni anual. Organizaţia Mondială a Sănătăţii trage un semnal de alarmă cu privire la 13 bacterii cunoscute până acum, care sunt imune la toate cele 43 de medicamente existente pe piaţă.

Experţii în sănătate spun că niciun antibiotic dezvoltat până acum nu poate combate aceste super-bacterii.

Alexandru Rafila, membru OMS, recomandă un consum limitat de antibiotice până la apariţia unor alte substanţe care să trateze infecţiile bacteriene.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

„Utilizarea antibioticelor în România încă este excesivă şi nu se administrează doar ţintit, în infecţii bacteriene după testarea sensibilităţii bacteriilor la antibiotice, cum ar trebui să se întâmple. Ne găsim pe locul doi sau trei în Uniunea Europeană“, spune Alexandru Rafila, membru OMS.

Bacteriile devin din ce în ce mai rezistente din cauza utilizării abuzive a antibioticelor.

Medicul de familie Rodica Tănăsescu spune că singura soluţie în momentul de faţă este modificarea practicii medicale și a obiceiului populaţiei de a face automedicaţie excesivă.

„Din păcate, în ultimii 20 de ani s-au inventat extrem de puţine molecule noi de antibiotice. Atunci, din păcate, vom putea ajunge şi în situaţia în care nu mai putem trata cu uşurinţă anumite infecţii“, explică Rodica Tănăsescu, medic de familie.

O serie de companii farmaceutice au renunţat cu totul la dezvoltarea antibioticelor, deoarece nu este o industrie rentabilă.

Coordonatorul OMS pentru divizia de studiere a rezistenţei antibacteriene a sugerat înfiinţarea unui mecanism mondial care să strângă fonduri pentru a combate rezistenţa bacteriilor.