- Din timpuri îndepărtate, oamenii au încercat să găsească vestita fântână a tinereții.
- Căutarea unui aspect fără vârstă, împreună cu o viață mai lungă și mai sănătoasă, rămâne un obiectiv major pentru nenumărate persoane din ziua de azi.
- Cercetările indică faptul că există o băutură care te poate îmbătrâni mai repede.
Din timpuri îndepărtate, oamenii au încercat să găsească vestita fântână a tinereții. Căutarea unui aspect fără vârstă, împreună cu o viață mai lungă și mai sănătoasă, rămâne un obiectiv major pentru nenumărate persoane din ziua de azi.
În timp ce cremele și dispozitivele anti-îmbătrânire, suplimentele care promit o mai mare longevitate și dietele care pretind că dau ceasul înapoi te pot ajuta să te simți mai tânăr, ar putea exista, de asemenea, o modalitate mai ușoară de a încetini procesul de îmbătrânire. Cercetările indică faptul că există o băutură care te poate îmbătrâni mai repede, iar eliminarea acesteia din alimentația ta ar putea ajuta la oprirea îmbătrânirii premature.
Când vine vorba de îmbătrânire, nu există o băutură mai rea decât sucurile îndulcite cu zahăr. Se știe că consumul de sucuri în mod constant duce la o creștere a riscului de creștere în greutate și de anumite boli, iar cercetările arată că acestea pot afecta chiar și organismul la nivel celular. Toate aceste componente contribuie la o îmbătrânire mai nesănătoasă și mai rapidă.
„Consumul regulat de băuturi îndulcite cu zahăr te poate expune, în cele din urmă, la riscul unei varietăți de boli precum obezitatea, bolile de inimă, diabetul de tip 2 și multe altele”, spune Amy Goodson, MS, RD, CSSD, LD, autoarea cărții The Sports Nutrition Playbook și membră a Consiliului nostru de experți medicali. „Deoarece riscul nostru pentru aceste boli crește automat pe măsură ce îmbătrânim, adăugarea zahărului în exces la ecuația îmbătrânirii nu ajută.”
Sucurile pot crește riscul de îmbolnăvire
Unul dintre principalele moduri în care consumul consistent de sucuri poate accelera procesul de îmbătrânire este prin creșterea riscului de boli în care îmbătrânirea este deja un factor de risc. După cum a menționat Goodson, acest lucru include lucruri precum diabetul de tip 2 și bolile de inimă.
Potrivit unui raport din 2019 publicat în Nutrients, consumul de băuturi îndulcite cu zahăr a fost asociat cu diabetul de tip 2 și cu bolile coronariene, indiferent dacă o persoană era sau nu și obeză. Un studiu de cohortă mai mic realizat cu profesori de sex feminin din California a constatat că consumul unei sau mai multor porții de băuturi îndulcite cu zahăr pe zi a fost asociat cu riscul de boli cardiovasculare și de accident vascular cerebral după o urmărire de 25 de ani. Sucurile pot crește riscul de îmbolnăvire, dar pot, de asemenea, să afecteze negativ și celulele organismului.
Sucurile pot avea un impact asupra organismului tău la nivel celular
Potrivit unui studiu din 2014 publicat în American Journal of Public Health, băuturile zaharoase pot provoca îmbătrânirea prematură la nivel celular. Pentru a realiza studiul lor, cercetătorii de la Universitatea California San Francisco (UCSF) au examinat date de la 5.309 adulți americani cu vârste cuprinse între 20 și 65 de ani, fără antecedente de boli cardiovasculare, ale căror informații au fost compilate în cadrul National Health and Nutrition Examination Surveys din 1999-2002.
Ceea ce au descoperit cercetătorii a fost că persoanele care au consumat mai multe băuturi îndulcite cu zahăr aveau telomeri mai scurți – secțiuni de ADN la capătul cromozomilor – în celulele albe din sânge. Telomerii scurtați din celulele albe din sânge au fost legați de o longevitate redusă și de un risc crescut de boli cronice.
„Consumul regulat de sucuri îndulcite cu zahăr ar putea influența dezvoltarea bolilor, nu doar prin solicitarea controlului metabolic al organismului asupra zaharurilor, ci și prin îmbătrânirea celulară accelerată a țesuturilor”, a explicat într-un comunicat autorul principal al studiului, Elissa Epel, doctor în științe, profesor de psihiatrie la UCSF.„Aceasta este prima demonstrație că sucurile carbogazoase sunt asociate cu scurtarea telomerilor”, a adăugat Epel. „Această constatare s-a menținut indiferent de vârstă, rasă, venit și nivel de educație. Scurtarea telomerilor începe cu mult înainte de apariția bolii”. Epel a adăugat că, deși studiul a fost realizat exclusiv pe adulți, acest lucru poate fi valabil și pentru copii.
Deși cercetătorii studiului s-au grăbit să sublinieze că această constatare este o asociere, nu o cauzalitate definitivă, efectele pe termen lung sunt destul de pronunțate. „Pentru un consum zilnic al porției standard actuale de 20 de doze de sucuri îndulcite cu zahăr, acest lucru corespunde unei perioade suplimentare de îmbătrânire de 4,6 ani.”, a constatat studiul, o cantitate de scurtare a telomerilor similară cu cea asociată cu fumatul țigărilor.