• Miliardarul Bill Gates lansează un apel prin care cere ca tratamentul pentru coronavirus să ajungă la cei care au nevoie cel mai mult și nu la cei care oferă mai mult, scrie Reuters.
  • „Dacă medicamentele și vaccinurile antiCovid vor merge către cei care licitează mai mult, vom avea parte de o pandemie mai lungă”, adaugă el.
  • Comisia Europeană şi OMS au avertizat asupra unei competiţii nesănătoase în goana după tratament.

Filantropul miliardar Bill Gates trage un semnal de alarmă asupra haosului care urma dacă medicamentele și vaccinurile antiCovid nu vor ajunge la țările care au nevoie de ele cel mai mult.

”Dacă vom lăsa pur şi simplu ca medicamentele şi vaccinurile să se îndrepte către cel care licitează mai mult şi nu la oamenii şi în locurile care au cea mai mare nevoie, vom avea parte de o pandemie mai lungă, mai nedreaptă şi soldată cu mai multe decese’‘, a spus Bill Gates în timpul unei conferinţe virtuale, pe tema coronavirusului, organizată de Societatea Internațională pentru SIDA.

”Avem nevoie de lideri care să ia aceste decizii dificile pentru o distribuţie bazate pe echitate, nu doar pe factorii dictaţi de piaţă’‘, adaugă acesta.

Sunt sute de proiecte de vaccin în curs de desfăşurare, iar guvernele din Europa şi Statele Unite investesc miliarde de dolari în cercetare, teste şi fabricaţie, însă există temeri ca țările mai bogate ar putea cumpăra tratamentele promiţătoare împotriva noului virus, în timp ce ţările în curs de dezvoltare să rămână cu mâna goală.