• Pacienții care suferă de boli ale gingiilor sunt de nouă ori mai predispuși la deces în cazul infectării cu virusul SARS-CoV-2.
  • Inflamația gingiilor ar putea genera ratele crescute de complicații.
  • Parodontita este asociată cu bolile cardiovasculare sau diabetul, afecțiuni considerate comorbidități ale COVID-19.

Persoanele cu boli ale gingiilor ar putea avea de nouă ori mai multe șanse să moară din cauza infecției cu Sars-Cov-2, potrivit unui nou studiu.

Studiul publicat în Journal of Clinical Periodontology, publicația oficială a Federației Europene de Parodontologie (EFP), a constatat că pacienții cu COVID-19 și cu afecțiuni ale gingiilor sunt mai predispuși să moară, dar și de 3,5 ori mai predispuși să fie internați la terapie intensivă și de 4,5 ori mai predispuși la ventilație mecanică.

Profesorul Mariano Sanz de la Universitatea Complutense din Madrid, unul dintre autorii studiului, a menționat că bacteriile orale la pacienții cu parodontită pot fi inhalate și afecta plămânii, în special în cazul celor care utilizează un ventilator.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Studiul a fost realizat pe 568 de pacienți din Qatar, diagnosticați cu COVID-19 între lunile februarie și iulie ale anului 2020. Dintre cei 568 de pacienți, 40 au prezentat complicații (au fost internați în unitatea de terapie intensivă [ATI], au avut nevoie de ventilator sau au decedat).