• Amorţeala mâinii poate fi primul semn al sindromului carpian
  • Această afecţiune nu ţine cont de vârstă sau sex
  • Cele mai grave cazuri ajung la operaţie

Dacă simţi senzaţie de amorţeală, furnicături sau slăbiciune în mână, este posibil să suferi de sindromul de tunel carpian. Perioada epidemiei i-a afectat sănătatea şi Rucsandrei, care a resimţit orele de muncă petrecute doar pe scaun, în faţa calculatorului.

Rucsandra Constantinescu, pacientă: ”În această perioadă am muncit foarte mult de acasă, am stat mult în faţa calculatorului, în jur de opt ore. Am început să resimt o durere la încheietura mâinii, durere care uşor a urcat spre cot şi a ajuns la umăr.”

Treaba asta se numește boala mouse-ului, pentru că mulți dintre cei care lucrează ore nesfârșite la computer se lovesc de această problemă. Simți o presiune pe nerv, pe toată lungimea brațului, senzația trece prin încheietură și ajunge la palmă. Nu ține cont de vârstă, dar apare mai degrabă la femei.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Burcan Mădălina, medic specialist recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie: ”Apare ca urmare a mişcărilor repetitive pe timp îndelungat şi la poziţiile vicioase menţinute timp îndelungat, cum ar fi statul la calculator, folosirea mouse-ului sau a tastaturii.”

Tratamentul se face în funcţie de gravitatea bolii. Pentru simptome uşoare, de cele mai multe ori este suficientă protejarea încheieturii, dar şi executarea unor exerciţii uşoare recomandate de kinetoterapeut, cazurile mai grave ajung să fie operate.

Georgiana Chiru, Fiziokinetoterapeut: ”Cel mai uşor exerciţiu de recuperare este acela de a ne scutura braţul. Un alt exerciţiu pe care îl putem face acasă, este acela de a duce braţul anterior, strângem pumnul, îl ridicăm către tavan, îl menţinem zece secunde, apoi relaxăm.”