• Odată întorși pe burtă, în plămânii pacienților ajunge mai mult oxigen
  • Manevra trebuie făcută doar de personal medical bine pregătit
  • Beneficiile pentru bolnavii de Covid-19 sunt vizibile aproape instantaneu

O manevră simplă îi poate ajuta enorm pe bolnavii de coronavirus. Dacă sunt întorși pe burtă, în plămânii lor ajunge mai mult oxigen. „Salvăm vieţi cu asta, sută la sută! Este un lucru atât de uşor de făcut şi am observat îmbunătăţiri remarcabile”, spune dr. Mangala Narasimhan, directorul regional pentru îngrijirea critică de la Northwell Health, care deţine 23 de spitale în New York, citat de CNN.

De ce e eficientă această manevră îți explica Dr. Radu Ţincu, medic specialist ATI – toxicologie la  Spitalul Floreasca din Capitală: „În partea posterioară a plămânului avem o densitate mai mare de alveole pulmonare, în momentul în care pacientul stă pe spate în patul de ATI, sub efectul gravitaţiei dar şi al efectului pe care inima şi diafragmul îl au asupra acestei zone pulmonare apare o compresie posterioară a plămânului şi astfel, zona cea mai densă în alveole  este comprimată, este scoasă din funcţiune parţial. În momentul în care pacientul este întors pe burtă, asta înseamnă că zona posterioară devine mult mai liberă, gravitaţia este inversă.

Pacienții care au Covid 19 simt efectul benefic aproape instantaneu. Doar că metoda nu e lipsită de riscul, așa că personalul medical care e o pune în practică trebuie să știe exact protocolul și să-l execute cu o precizie robotică.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Pacientul este rotit pur şi simplu de pe spate pe burtă şi acest lucru nu-l facem cu un pacient pe un pat simplu de spital, este un pacient plin de dispozitive şi de device–uri medicale conectate în diverite zone ale corpului şi atunci, toate aceste fire vor trebui să urmărească întoarcerea pacientului, riscul este să deconectăm anumite dispozitive, să smulgem anumite catetere, să extubăm accidental pacientul”, avertizează Radu Țincu.