Bolnavii de Covid-19 sunt tratați, în timp ce pacienții cu boli autoimune sunt uitați

Amlan Mathur / Alamy / Profimedia

Dacă nu știai, sunt între 5.000 şi 10.000 de pacienţi cu boli autoimune în România. Ei depind de tratamentul cu hidroxiclorochină, medicament care se foloseşte de multă vreme în tratarea malariei, dar are indicaţii şi în tratamentul lupusului eritematos şi poliartritei reumatoide, boli autoimune grave.

Cu toate că în prezent nu există un tratament aprobat pentru Covid-19, produsul a arătat rezultate pozitive în stadii incipiente ale virusului şi astfel a ajuns în protocolul naţional standard pentru tratarea pacienţilor cu Covid-19, ceea ce nu e deloc în avantajul celor care au boli autoimune.

Asta a dus la o cerere mare, acum medicamentul nu se mai găsește, iar pacienţii cu boli autoimune trebuie să îşi reducă drastic dozele zilnice riscând chiar să ajungă la pat, cu dureri groaznice.

Așa s-a ajuns la protestul online al acestora: „Noi suntem clar discriminaţi. În Constituţie nu există diferenţă între ocrotirea dreptului meu la sănătate sau al unui bolnav cu altă boală“, „Suntem pur şi simplu ignoraţi. Nu existăm, nu ştiu ce sunt alea boli autoimune?“, „Este inacceptabil. Vreau să intru în farmacie, să îmi iau tratamentul şi să merg acasă. Cum te duci să-ţi iei pâine, aşa ar trebui să îţi iei şi medicamentele“.

https://alephnews.ro/wp-content/uploads/2020/05/BETA_DB_Bolnavii-au-protestat-online.mp4

Sursă foto: Profimedia

Exit mobile version