Bucureștiul are 59 de centre operaționalizate și 116 fluxuri de vaccinare. Câte dintre ele sunt destinate Sistemului Naţional de Apărare

Covid-19 vaccine Foto: Profimedia
  • CNCAV a solicitat situația centrelor de vaccinare existente la nivel național.
  • În București există 59 de centre operaționalizate cu 116 fluxuri de vaccinare.
  • 86 dintre acestea sunt destinate imunizării cu Pfizer și Moderna.
  • 30 dintre fluxuri sunt destinate vaccinării cu AstraZeneca.

Pentru documentarea şi lămurirea informaţiilor care pot aduce atingere modului în care se desfăşoară procesul de vaccinare, CNCAV a solicitat în regim de urgenţă autorităţilor abilitate situaţiile privind centrele de vaccinare existente la nivel naţional, cu precădere în Bucureşti.

Conform datelor puse la dispoziţie de Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, la nivelul Capitalei există la acest moment 59 de centre operaţionalizate, cu 116 fluxuri de vaccinare.

86 de fluxuri de vaccinare din 116 sunt destinate pentru serurile Pfizer și Moderna

Din totalul acestora, 86 de fluxuri sunt destinate pentru administrarea vaccinurilor produse de companiile BioNTech/Pfizer şi Moderna, iar 30 de fluxuri sunt destinate pentru vaccinul produs de compania Oxford/AstraZeneca, arată CNCAV .

Din cele 86 de fluxuri amintite anterior, 26 sunt organizate în centre care aparţin Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională.

Precizăm că 29 de fluxuri din cele 60 active pentru vaccinarea populaţiei sunt blocate temporar la programare, până la 15 martie a.c., dată la care se va finaliza administrarea rapelului persoanelor vaccinate cu prima doză.

Blocarea temporară a fluxurilor a fost impusă ulterior începerii procesului de vaccinare cu echipe mobile, având în vedere că acestea sunt dislocate din rândul personalului vaccinator al centrelor respective.

Facem menţiunea că blocarea temporară a fluxurilor nu a îngrădit în niciun fel programarea la vaccinare, întrucât nivelul de ocupare a locurilor în aceste centre era maximal.

De asemenea, din cele 30 de fluxuri alocate imunizării persoanelor cu vaccinul de la compania AstraZeneca, 20 sunt active pentru populaţie, iar 10 pentru personalul din domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale.

Pentru centrele de vaccinare din Sistemul Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională existente la nivel naţional, a fost limitată alocarea dozelor de vaccin, la aproximativ 1000 doze/zi, de la momentul diminuării cantităţilor de doze livrate României de companiile producătoare, pentru asigurarea imunizării categoriilor vulnerabile prioritizate în procesul de vaccinare, conform Strategiei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19.

Au fost deschise în București 5 fluxuri pentru vaccinarea anti-COVID cu serul Moderna

Reamintim faptul că, pentru creşterea ritmului de vaccinare, începând de astăzi în Bucureşti au fost deschise pentru programare 5 fluxuri pentru imunizarea cu vaccinul de la Moderna.

Programarea se adresează persoanelor vulnerabile care, potrivit Strategiei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, fac parte din Etapa a II-a, respectiv persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoanele aflate în evidenţe cu boli cronice, cu vârsta minimă de 18 ani, persoane încadrate într-un grad de handicap, însoţitorii acestora şi persoanele care locuiesc la acelaşi domiciliu cu acestea.

Analiza efectuată la nivelul municipiului Bucureşti este extinsă la nivel naţional şi poate fi prezentată oficial în cel mai scurt timp pentru eliminarea oricăror suspiciuni de încălcare a principiilor de etică şi de echitate socială, precizează CNCAV.