- Lucrând de acasă ajungi să lucrezi mai mult decât dacă ai merge la birou
- Pe perioada pandemiei oamenii au lucrat în medie cu 59 de ore mai mult
- Vârsta la care e cel mai posibil să suferi de burnout a scăzut la 32 de ani
Munca de acasă nu e întotdeauna o binefacere. Poate ai observat și tu că ai ajuns să lucrezi mai mult decât de la birou.
60% dintre angajații ca tine sunt în această situație, spune un studiu făcut de Office Group, o comunitate online care închiriază spații de lucru neconvenționale în Europa. Dacă ești în target, înseamnă că ai muncit în medie 59 de ore suplimentare. Adică 7 zile lucrătoare în ultimele cinci luni. Să nu te miri, deci, că vârsta la care te atinge burnout-ul a scăzut rapid de la 44 la 32 de ani.
Alexandru, un IT-ist din București care lucrează pentru o corporație, a observat și el că ceva nu este în regulă.
Alexandru, analist HP: „Mănânci în fața laptopului, fumezi în fața laptopului sau cu laptopul pe lână tine, mereu tragi cu ochiul să vezi dacă a mai intrat ceva, nu mai știi dacă e weekend sau nu, nu știi dacă s-a terminat programul și tu încă lucrezi. Pur și simplu a devenit totul foarte monoton în casă și în împrejurimi.”
Soluțiile par simple. Nu și ușor de aplicat, însă. Laura Giurge este expert în științe comportamentale și are câteva sfaturi pentru tine.
Laura Giurge, doctor în științe comportamentale: „Să nu lucrezi noaptea sau în weekend, păstrează-ți programul de lucru pe care-l ai în mod obișnuit, definește-ți clar programul liber. Dacă nu ieși din casă să mergi la birou asta nu înseamnă că munca nu se încheie niciodată.”