Britanicii au scris azi o pagină din istoria contemporană. Sunt prima ţară occidentală care a demarat o campanie de vaccinare în masă, pentru a pune capăt pandemiei care ne-a dat tuturor vieţile peste cap anul acesta.

Sunt opt sute de mii de doze de vaccin care vor fi administrate săptămâna aceasta în 50 de spitale.

Margaret Keenan, prima femeie vaccinată în UK: „Faceţi vaccinul, este gratuit. Este cel mai bun lucru care s-a întâmplat vreodată. Vă rog, faceţi asta! Dacă eu am putut, puteţi şi voi.“

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Dacă îţi spun că William Shakespeare a fost al doilea vaccinat mă crezi? Nu, nu e scriitorul, ci Bill, aşa i se spune. Are 81 de ani şi este internat la spitalul din Coventry. Îşi doreşte foarte mult ca viaţa să se schimbe nu doar pentru el, ci pentru toată lumea.

William Shakespeare, pacient vaccinat: „Nu sunt deloc neliniştit. Mi-e teamă puţin de efectele adverse, dar şansele sunt slabe. Sunt mulţimit! Este un progres pentru viitorul tuturor.“

Ministrul Sănătăţii, Matt Hancock, nu şi-a mai putut stăpâni emoţiile în platourile televiziunilor.

Matt Hancock, ministrul Sănătăţii din Marea Britanie: „Privind-o pe Margaret, părea atât de simplu să faci o injecţie în braţ, dar asta o va proteja pe ea şi pe cei din jurul ei.“

Primii vaccinaţi din Marea Britanie sunt bătrânii internaţi în spitale, cei de peste 80 de ani care au o programare la spital, personalul din casele de bătrâni şi personalul sanitar. Deşi pe lista de priorităţi sunt şi rezidenţii caselor de bătrâni, vaccinul nu poate ajunge la ei deocamdată. Vine ambalat în cutii de 1000 de doze şi nu poate fi asigurată logistica pentru a distribui cantităţi mai mici de vaccin deocamdată. Le vine şi lor rândul. La Bristol, cadrele medicale şi spital au stat la rând la vaccinare, dar nu au for primele vaccinate.

Boris Johnson, dacă îţi aminteşti, a vrut imunzare în masă pentru britanici. După ce s-a îmbolnăvit el însuşi, a devenit mult mai sensibil. A fost dimineaţă într-un spital din Londra să îi încurajeze pe cei internaţi să se vaccineze şi să transmită un mesaj de speranţă.

Boris Johnson, premierul Marii Britanii: „Va face, treptat, o mare diferenţă. Dar insist, treptat, nu am ajuns unde ne doream încă, nu am învins virusul.“

Deşi promiseseră 10 milioane de doze de vaccin până la sfârşitul anului, britanicii au obţinut doar patru milioane. De săptămâna viitoare, va începe vaccinarea şi în cămine de bătrâni, clinici locale şi cabinete ale medicilor de familie. Iar la începutul anului viitor va începe vaccinarea şi în centrele de conferinţe şi stadioane, unde sunt amenajate centre de vaccinare. Deocamdată, britanicii au aprobat doar vaccinul Pfizer BioNTech.

Au rezervat 40 de milioane de doze care le vor fi livrate treptat, mai ales că, cel mai probabil din 22 decembrie va începe vaccinarea şi în Statele Unite, iar din ianuarie în Uniunea Europeană.