Când poate fi programată la rapel o persoană infectată cu COVID. Noile instrucțiuni CNCAV

  • Vaccinarea persoanelor care au fost infectate cu SARS-CoV-2 nu este contraindicată, iar vaccinarea acestora se poate realiza după vindecare.
  • O persoană care se infectează cu SARS-CoV-2 după administrarea primei doze de vaccin, va putea fi vaccinată după vindecare, fără reluarea primei doze.

„Conform prevederilor regăsite în acest document, vaccinarea persoanelor care au fost infectate cu SARS-CoV-2 nu este contraindicată, iar vaccinarea acestora se poate realiza după vindecare”, se arată într-un comunicat al CNCAV.

Conform acestuia, în cazul în care o persoană dezvoltă infecţie cu SARS-CoV-2 după administrarea primei doze de vaccin împotriva COVID-19, aceasta va putea fi vaccinată după vindecare, prin continuarea schemei de vaccinare, fără reluarea primei doze.

„Pentru situaţiile în care o persoană căreia i s-a administrat prima doză de vaccin Pfizer împotriva COVID-19 are contraindicaţii temporare pentru cea de-a doua doză, administrarea rapelului va putea fi amânată până la un interval optim de maximum 42 de zile. În situaţii excepţionale, rapelul poate fi administrat şi după această perioadă. În cazul vaccinului Moderna, intervalul optim de amânare a dozei de rapel este până la 35 de zile, însă, în situaţii excepţionale, rapelul poate fi administrat şi după această perioadă”, a transmis CNCAV.

Reprezentanţii Comitetului precizează că în cazul persoanelor care prezintă reacţie anafilactică după administrarea primei doze de vaccin tip ARNm, acestea nu vor mai primi a doua doză, fiind recomandată reluarea vaccinării cu un alt vaccin fabricat după o tehnologie diferită.

„În cazul decalajelor privind administrarea dozei a doua de vaccin împotriva COVID-19, persoana programată va putea modifica data efectuării dozei de rapel direct în platforma electronică sau prin
modalităţile deja cunoscute pentru programarea iniţială”
, au mai precizat reprezentanţii CNCAV.

Conform acestora, pentru situaţiile în care cea de-a doua doză de vaccin se administrează accidental, la mai puţin de 21 de zile de la efectuarea primei doze, nu mai este necesară efectuarea unei alte doze de rapel.