Carantina generală va fi prelungită în Israel, țara cu cea mai mare rată de infectare din lume

Sursă foto: Profimedia
  • Isarel va prelungi carantina generală
  • Țara înregistrează cea mai mare rată de infectare din lume
  • Israel a ridicat rapid resticțiile impuse în urmă cu câteva luni, iar infectările au scăpat de sub control

Carantina decretată în Israel pentru a lupta împotriva celei mai mari rate de contaminare cu coronavirus din lume va fi prelungită după cele trei săptămâni anunțate anterior, a avertizat marți ministrul Sănătății, conform Le Figaro.

„Nu există nicio șansă ca peste 10 zile să ridicăm totul și să spunem că totul s-a terminat, că totul este în regulă”, a declarat ministrul Yuli Edelstein la radioul public Kan.
„De data aceasta, având în vedere ceea ce s-a întâmplat în aprilie, vom ieși (n.r. din izolare) treptat și responsabil”, a explicat acesta.

Israelul s-a lăudat cu buna gestionare a pandemiei în timpul primului val de contaminare și a ridicat rapid restricțiile pentru a readuce economia pe drumul cel bun. Dar țara cu nouă milioane de locuitori a înregistrat cea mai mare rată de contaminare cu coronavirus în ultimele două săptămâni, potrivit datelor AFP, și a impus carantina generală pe 18 septembrie, care a fost prelungita o săptămână mai târziu. Ministerul israelian al Sănătății a anunțat că țara are oficial 233.554 de pacienți, inclusiv 1.507 de decese, și peste 8.200 de cazuri noi doar vineri.

„O spun aici și acum și nicio presiune nu o va schimba. Repornirea economiei și a vieții noastre va fi treptată și lentă”, a spus Edelstein. Până la 11 octombrie, școlile, sinagogile și locurile de recreere sunt închise, doar sectoarele de muncă considerate „esențiale” vor funcționa.

Israel a anunțat vineri noi restricții la zborurile internaționale. Rugăciunile în aer liber sunt limitate la 20 de persoane și la mai puțin de un kilometru de casă, la fel ca demonstrațiile.

Parlamentul examinează marți o lege pentru a restrânge în continuare adunările, în timp ce premierul Benjamin Netanyahu a fost ținta unei mișcări de protest de câteva luni care denunță în mod deosebit gestionarea sa a crizei economice și de sănătate a pandemiei. Sâmbătă, în timp ce mii de protestatari s-au adunat în fața reședinței sale din Ierusalim, el a recunoscut că deschiderea rapidă a sălilor de nunți și repornirea sistemului de învățământ după primul blocaj au fost „greșeli”.