- România este pe primul loc în UE la numărul de decese din cauze tratabile.
- În ciuda nevoii măsurilor de protecție, schimbările în sistemul de sănătate vor dura ani.
- România are una dintre cele mai scăzute speranțe de viață sănătoase din UE, de 57,8 ani.
- Cauzele principale sunt bolile cardiace ischemice, cancerul colorectal și cel de sân.
- Pacienții români se confruntă cu un sistem de sănătate cu nevoi nesatisfăcute.
Tu cât de des mergi la medic pentru prevenție? România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de decese din cauze tratabile, arată un studiu al Comisiei Europene. Bolile cardiace ischemice, cancerul și accidentul vascular cerebral sunt principalele cauze ale mortalității tratabile. În ciuda cheltuielilor reduse cu sănătatea, România înregistrează una dintre cele mai scăzute speranțe de viață din UE și un acces limitat la servicii medicale esențiale.
Advertisment
Care sunt măsurile urgente care pot fi luate pentru a reduce numărul de decese din cauze tratabile în România? Cum prevenim?
„Componenta legată de prevenție nu e o problemă doar în România, e peste tot la nivelul mapamondului, se întâmplă peste tot în Europa. Într-adevăr e foarte important când gândești despre prevenție să realizezi că sunt mulți factori, sunt practic piesele unui puzzle, pentru că e important ce stil de viață am, cât de sănătos mănânc, dacă fac mișcare, toate lucrurile sunt importante pentru că prevenția, de exemplu, în raport cu bolile cardiovasculare sau bolile neurologice are o mare legătură cu stilul meu de viață.
Este vorba despre calitatea vieții. Legat de prevenție, aici sunt două aspecte, este ceea ce fac eu la nivel individual, faptul că merg la medic sau ar trebui să o fac suficient de des, dar este și aportul care vine din partea autorităților. Adică în final trebuie să fie niște programe care se referă la această prevenție și care, practic, să mă tragă de mânecă pe mine ca pacient și cetățean în ideea de prevenție.
Recomandări
Astfel, prevenția nu-i doar în plan individual. Nu contează doar că mă duc sau nu la medic suficient de des. Trebuie să fie mai multe lucruri făcute.”, a declarat Adrian Marinescu, manager interimar al spitalului „Matei Balș”, pentru Aleph News.
Care este impactul cheltuielilor reduse în sănătate asupra sistemului medical din România?
„Cu siguranță ar fi o economie care nu s-ar vedea imediat, dar s-ar vedea în următorii 10 ani. Dacă aș lucra la componentele de prevenție, în primul moment vor fi niște costuri. Am nevoie să investesc ca să am și efectele ulterior.
Într-adevăr, dacă mă gândesc și merg pe principiul că mai bine previn decât să tratez, e clar că tratamentele, indiferent că sunt chirurgicale sau medicamentoase, sunt mult mai scumpe și de multe ori cu un efect limitat. Să luăm spre exemplu o persoană care are un infarct miocardic.
Indiferent de cât de bine ai intervenit, e posibil să nu poți rezolva și să ai un prognostic nefavorabil. Însă dacă încerci să previi în așa fel încât acea persoană să nu ajungă la infarct miocardic, este ceea ce trebuie să fac. Este ceea ce trebuie să facem noi toți.”, a mai adăugat acesta.
Citește și
- Astăzi începe perioada de înscriere pentru examenul de Bacalaureat 2025. Cătălin Ciupală: „Probele scrise se dau mai devreme cu aproape trei săptămâni față de uzual”
- Netanyahu a discutat cu Trump despre eforturile de a aduce înapoi ostaticii deținuți de Hamas în Gaza: „Lucrăm tot timpul, fără odihnă”
- Regimul lui Assad a transportat aproape două tone de bancnote de 100 de dolari și 500 de euro la Moscova pentru a fi depuse la băncile rusești
Partenerii noștri