• Testul antigen este mai rapid şi mai ieftin
  • Rezultatul vine după 15 minute
  • Testul antigen nu înlocuieşte testul PCR standard

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, miercuri, că cele 43.000 de teste antigen vor ajunge joi și vineri în Unitățile de Primiri Urgențe, iar pentru săptămâna viitoare este în evaluare achiziția a încă un milion de teste.

Aceste teste sunt pentru cei care prezintă simptomatologie. După cum menționa un barometru, foarte important este prezența și formatarea Unităților de Primiri Urgențe. Aceste 43.000 de teste în primă fază vor fi distribuite Unităților de Primiri Urgențe, tocmai pentru a decolmata aceste UPU-uri și a avea un rezultat rapid pentru cei care se prezintă cu simptomatologie. În măsura în care îl depistăm în jumătate de oră să spunem că este SARS-CoV-2 pozitiv atunci îl putem dirija către unitățile specializate. Dacă este SARS-CoV-2 negativ îl putem dirija către cele care tratează patologia non-COVID”, a spus Tătaru.

Tătaru a precizat că urmează să ajungă și alte teste antigen în România.

Recomandări

SURSE: CIUCĂ DEMISIONEAZĂ
ALEGERI 2024
GEOANĂ RUPE TĂCEREA
VIAȚA DUPĂ EXIT POLL
MESAJUL LUI CIUCĂ
LASCONI ARE 18%

Avem în această săptămână, cred că pe 5 vor fi distribuite. Pe 5 sau 6 vor fi distribuite în UPU-uri, iar săptămâna următoare avem în evaluare și achiziționarea a încă un milion astfel de teste pentru a putea dirija. După cum știți, la nivelul Comisiei Europene s-au achiziționat și se achiziționează în continuare aceste teste pentru țările membre în valoare de 100 milioane de euro”, a mai spus ministrul Sănătății.

Testarea rapidă antigen

Vrei să ştii rapid dacă ai COVID-19? Cu puţin timp în urmă au fost lansate testele  antigenice, care caută o proteină specifică asupra virusului şi indică infecţia în faza acută a bolii.  

Este valabil şi pentru persoanele fără simptome, dacă infecţia este activă. După 15 minute ai rezultatul. E drept, ele nu înlocuiesc testul PCR standard,
care detectează chiar şi cea mai mică amprentă genetică a virusului. O să le folosim și noi, în Unitățile de Primiri Urgențe, pentru triajul pacienților.

Isabella Eckerle, virusolog german: “Un mare avantaj al acestor teste ar fi că tu, de exemplu, poţi construi un centru de testare descentralizat. Deci, construieşti un cort, să zicem, în faţa unei şcoli sau într-un parc, şi atunci oamenii pot veni şi apoi după 15 minute, vor şti dacă sunt pozitivi sau nu. Deci au o mulţime de avantaje. De asemenea, sunt mult mai puţin costisitoare decât testul de laborator.”
 
Cifrele arată că din 100 de persoane infectate cu noul coronavirus, între 85 şi 89 au dat rezultate pozitive folosind metoda antigenului.