• Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că primele teste au indicat că varianta XE este cu aproximativ 10% mai ușor de transmis.
  • Noua variantă este similară cu Omicron și se crede că majoritatea simptomelor raportate sunt asemănătoare răcelii.
  • XE aparține variantei Omicron până când pot fi raportate diferențe semnificative în ceea ce privește transmiterea și caracteristicile bolii, inclusiv gravitatea.

Noua variantă COVID XE are simptome care seamănă mai mult cu cele ale răcelii și, deși boala este similară cu Omicron, se pare că este cu 10% mai transmisibilă decât alte tulpini. Cele mai recente simptome ale noii variante COVID XE sunt considerate a fi mai asemănătoare cu cele ale unei răceli, cu curgerea nasului și strănutul cel mai frecvent raportate.

Simptomele noii variante pot include curgerea nasului, strănut și dureri de gât – simptomele fiind modificate față de virusul original, care conținea tuse și febră și pierderea mirosului sau a gustului. Cu toate acestea, noua variantă este similară cu Omicron și se crede că majoritatea celor care au raportat simptome au simptome asemănătoare răcelii.

Cu toate acestea, deși se cunosc puține lucruri despre COVID XE în acest stadiu, mulți cred că acesta nu vine cu simptome noi. Noua variantă a fost identificată la jumătatea lunii ianuarie, peste 600 de cazuri fiind identificate în țară până în prezent.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Care sunt noile simptome ale Covid XE?

Răceala, tusea, curgerea nasului și durerea în gât sunt cele mai probabile simptome ale XE. Noua variantă XE este o mutație a tulpinilor Omicron BA.1 și BA.2 – și este denumită „recombinantă”.

Pe măsură ce variantele COVID se întâlnesc, acestea se înmulțesc și evoluează prin împărtășirea genomului sau a caracteristicilor lor, ajungând astfel la un recombinant. Cu toate acestea, virusul are o probabilitate mai mare de a se răspândi, deoarece s-a raportat că este cu 10% mai transmisibil decât alte tulpini.

Între timp, cele mai recente date ale oficialilor din domeniul sănătății publice din Marea Britanie arată că noua tulpină reprezintă doar 1% din cazurile din Marea Britanie. Experții din domeniul sănătății nu cred că această variantă este mai gravă decât precedentele, vaccinul menținând cu succes bariera împotriva virusului.