• Cercetătorii americani testează un vaccin universal pentru coronavirusuri.
  • Vaccinul combină tehnologia ARN mesager de la mai multe coronavirusuri.
  • Vaccinul universal este încă la stadiul de testare pe animale.

Coronavirusurile rămân în continuare o amenințare. Acești viruși sunt asemănători celor de SARS din 2003 și cel care a produs pandemia de Covid. Nimeni nu poate anticipa când ar putea izbucni o nouă pandemie, dar cercetătorii vor să creeze un vaccin universal.


Cercetătorii Universității Carolina de Nord au proiectat un vaccin menit să ofere protecție împotriva coronavirusului SARS-CoV-2, dar și a unui grup de coronavirusuri care pot sări de la animale la om. Studiile se bazează pe tehnologia ARN mesager folosită și de vaccinurile anti-Covid dezvoltate de Pfizer/BioNTech și Moderna, dar folosită diferit.
În loc să includă codul ARNm al unui singur virus, cercetătorii au combinat ARNm de la mai multe coronavirusuri.
Atunci când vaccinul a fost testat pe șoareci, serul obținut a generat anticorpi neutralizanți împotriva mai multor proteine Spike.

Cu ne va ajuta un astfel de vaccin pe termen lung?

Vaccinul are potențialul de a preveni focarele atunci cand este detectată o nouă variantă, lucru extrem de benefic dacă stăm să ne uităm la evoluția pandemiei de Covid-19. David Martinez, unul dintre autorii studiului, spune că prin intermediul acestei strategii, vom putea preveni un SARS-CoV-3. Va trebui însă să mai așteptăm până vom avea un astfel de vaccin, ținând cont că cercetătorii americani sunt abia în faza de testare pe animale a acestui vaccin universal.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL