• Bogdan Tamba îți spune ce trebuie să știi despre un viitor vaccin
  • Bogdan Tamba este director al Centrului de Cercetare medicală Experimentală Iași
  • El crede că ar trebui să ne uităm puțin în istorie pentru a înțelege de ce este important să apelăm la vaccin

Bogdan Tamba este director al Centrului de Cercetare medicală Experimentală Iași și îți spune ce trebuie să știi despre un viitor vaccin, dar și cât de important este un vaccin anti-COVID.

Bogdan Tamba crede că ar trebui să ne uităm puțin în istorie pentru a înțelege de ce este important să apelăm la vaccin. El enumeră câteva din afecțiunile care astăzi nu mai există datorită faptului că au fost descoperite vaccinuri care ulterior au fost utilizate.

Să ne aducem aminte de ciuma bubonică, variolă – care în secolul 20 a omorât între 300 și 500 de milioane de oameni -. Să ne aducem aminte de poliomielită, care a fost eradicată cel puțin pe teritoriul României. Deci 3 exemple de boli care au omorât sute de milioane de oameni de pe această planetă. Oamenii au fost, într-adevăr, informați, au avut încredere în cadrele medicale, în cercetătorii care au dezvoltat aceste vaccinuri, au acceptat campaniile de vaccinare, iar rezultatele se văd. Asta este cea mai bună justificare pentru care și astăzi, cu informațiile de rigoare, trebuie să avem încredere în vaccinurile care trec rigorile dezvoltării clinice și științifice“.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Cercetarea clinică va reliefa și dacă există riscuri, va identifica și populațiile de risc: „Există contra-indicații pentru orice vaccin. La anumiți pacienți nu se administreză. Tocmai de asta facem aceste studii clinice, ca să știm grupele de risc, efectele secundare. Studiem, citim, ne informăm. Autoritățile își fac și ele treaba lor, medicii își fac treaba lor și, până la urmă, vom pune în balanță risc/benefiu.“