• Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), Adriana Pistol, a afirmat că până în prezent nu există suspiciuni de apariţie a unei tulpini româneşti de COVID.
  • Șefa CNSCBT a explicat că, pentru a fi identificată o nouă tulpină, ar trebui ca populaţiile afectate să fie mai mari decât numărul de locuitori din ţară.
  • Valeriu Gheorghiţă spune că această posibilitate este una mai mult teoretică decât practică.

Adriana Pistol a fost întrebată, sâmbătă, la Maratonul Vaccinării, cât de adevărată este afirmaţia că ar putea apărea o tulpină românească.

Singurul răspuns pe care pot să vi-l dau pe evidenţele colectate până în prezent, pe baza tuturor tulpinilor secvenţiate în România, este că suntem departe, nu a fost identificată deocamdată nici măcar o bănuială, o suspiciune a unei astfel de tulpini. Populaţiile afectate trebuie să fie mult mai mari decât o populaţia României ca o astfel de tulpină să apară şi să fie o tulpină românească”, spune șefa CNSCBT.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă spune că organisme internaţionale supraveghează apariţia oricăror variante virale noi.

Recomandări

PRESIUNEA CREȘTE ASUPRA LUI BIDEN
ÎI IA HARRIS LOCUL LUI BIDEN?
PE CINE FACE DE RÂS ȘOȘOACĂ?
RUSIA ÎL CONDAMNĂ PE GERSHKOVICH
UNDE FUGI DE CANICULĂ ÎN WEEKEND?
ZBORURI AFECTATE DE PANA DE LA MICROSOFT

Centrul European de Control al Bolilor supraveghează toate aceste variante virale, variante de îngrijorare sau variante pe interes. Dar cred că specific pentru România această posibilitate este de fapt mai mult teoretică decât practică.  Este puţin probabil să se întâmplă acest lucru, mai degrabă vorbim, aşa cum s-a întâmplat şi în celelalte situaţii, de populaţii mari unde infecţia se răspândeşte necontrolat şi există această posibilitate de a se acumula noi mutaţii la nivelul proteinei Spike”, a spus Gheorghiţă