Cât timp ne protejează anticorpii după Covid-19, conform noilor studii

Virusuri Sursa foto: Profimedia
  • Cercetătorii din Marea Britanie spun că anticorpii dezvoltați de persoanele vindecate de COVID-19 rezistă până la 6 luni.
  • Pacienții vindecați de COVID-19 își pierd anticorpii după șase luni de la recuperare.
  • Cei cu anticorpi ar putea încă să poarte și să răspândească virusul.

Aproape toate persoanele infectate anterior cu COVID-19 au niveluri ridicate de anticorpi timp de cel puțin șase luni, care sunt susceptibile să le protejeze de reinfectare, au arătat miercuri rezultatele unui studiu major din Marea Britanie, potrivit Reuters.

Oamenii de știință au spus că studiul, care a măsurat nivelurile de infecție anterioară COVID-19 la persoanele din Marea Britanie, precum și cât timp au persistat anticorpii la cei infectați, ar trebui să ofere o anumită siguranță și că aceste cazuri rapide de reinfectare vor fi rare.

„Marea majoritate a oamenilor reține anticorpi detectabili timp de cel puțin șase luni după infectarea cu coronavirus”, a spus Naomi Allen, profesor și om de știință șef la Marea Britanie Biobank, unde a fost efectuat studiul.

Perioada anticorpilor s-a dublat

Printre participanții care au testat pozitiv pentru infecția anterioară cu COVID-19, 99% au reținut anticorpi la SARS-CoV-2 timp de trei luni, au arătat rezultatele. După cele șase luni complete de urmărire a studiului, 88% încă le-au avut.

Deși nu putem fi siguri în legătură cu acest lucru legat de imunitate, rezultatele sugerează că oamenii pot fi protejați împotriva infecției ulterioare timp de cel puțin șase luni după infecția cu SARS-CoV-2, a spus Allen.

Cercetătorul a spus că rezultatele au fost, de asemenea, în concordanță cu rezultatele altor studii efectuate în Regatul Unit și Islanda, care au constatat că anticorpii împotriva coronavirusului au avut tendința de a persista câteva luni la cei care au avut boala și s-au recuperat.

Seroprevalența SARS-CoV-2 a crescut

Un studiu al lucrătorilor din domeniul sănătății din Marea Britanie, publicat luna trecută, a constatat că persoanele care au avut COVID-19 ar putea fi protejate cel puțin cinci luni, dar a menționat că cei cu anticorpi ar putea încă să poarte și să răspândească virusul.

Studiul Biobank din Marea Britanie a constatat, de asemenea, că proporția populației din Marea Britanie cu anticorpi COVID-19 – o măsură cunoscută sub numele de seroprevalență – a crescut de la 6,6% la începutul perioadei de studiu în mai / iunie 2020 la 8,8% până în noiembrie / decembrie 2020.

Seroprevalența SARS-CoV-2 a fost cea mai frecventă în Londra, la 12,4%, și mai puțin frecventă în Scoția, la 5,5%, a mai arătat studiul.