• CDC: Persoanele imunizate nu se îmbolnăvesc și nu transmit virusul Sars-Cov-2.
  • Vom scăpa de mască mai întâi în aer liber, apoi și în interior, spune Marinescu.
  • Ne așteaptă două luni cu multe cazuri de Covid-19 și secții ATI pline.

Dacă te-ai vaccinat cu ambele doze și au trecut zece zile de la rapel, cred că te întrebi de ce mai este nevoie să porți mască? La fel fac și eu, să știi. Centrul american pentru Controlul Bolilor a explicat că nu există riscul să transmiți virusul Sars-COV-2 mai departe, dacă ești imunizat complet.

Când am putea să scăpăm de această regulă?

Inițial, vom scăpa de mască în spațiile deschise, apoi și în cele închise, a spus medicul Adrian Marinescu. Aceste măsuri de relaxare vor veni atunci când cei mai mulți dintre noi vor fi imunizați. Vom atinge acea imunizare de masă, de 70%. Declarațiile medicului au fost făcute în contextul noilor date publicate de Centrul pentru Controlul Bolilor din Statele Unite și a Centrului european pentru Controlul Bolilor.

Cum au ajuns cele două Centre la această concluzie, că nu mai poți transmite virusul?

Au ajuns la această concluzie după ce au analizat rezultatele mai multor studii. Unul dintre ele a fost făcute pe membrii unor familii, unde cel puțin unul dintre ei a fost vaccinat. Așa au observat că riscul de a transmite virusul a scăzut cu 30%, dacă cel puțin un membru al unei familii a fost vaccinat cu ambele doze. Un alt studiu a fost făcut pe 4000 de angajați sanitari din linia întâi, o parte dintre ei vaccinați. S-a observat și în acest caz un risc redus de transmitere a virusului de la o persoană vaccinată la una nevaccinată.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Deși suntem în a treia etapă de vaccinare și aproape un milion de români au fost vaccinați cu ambele doze, totuși numărul cazurilor de Covid este în continuare în creștere. Cum vor arăta următoarele luni?

Următoarele două luni vor fi dificile, iar o scădere a numărului de infectări am putea vedea abia la sfârșitul verii, cred medicii. Cea mai mare presiune va fi în lunile următoare pe secțiile ATI, pentru că acest val se deosebește de celelate două printr-un număr mai mare de cazuri grave.