• Expunerea la virus poate stimula producerea de anticorpi după vaccinare.
  • Răspunsul imun în fața virusului rămâne puternic după vaccinare.
  • În România sunt peste 5.200.000 de persoane imunizate cu schemă completă.

Avem date noi legate de cât ține imunitatea dată de vaccinul împotriva COVID. Rețeaua Regina Maria a făcut un nou studiu la noi.

Studiul analizează prezența anticorpilor la 6 luni de la administrarea primei doze. Regina Maria a înrolat în acest studiu un eșantion de 395 de persoane vaccinate cu serul Pfizer.

Principalele concluzii ale studiului arată că, în cazul pacienților care s-au vaccinat și au trecut prin boală, cantitatea medie de anticorpi rămâne mai ridicată față de persoanele vaccinate care nu au fost anterior infectate.

Datele mai arată că, după 6 luni de la prima doză de vaccin, cantitatea medie de anticorpi pentru întreg eșantionul de pacienți analizat a ajuns la o valoare îmbucurătoare, pentru că rămâne la un nivel ridicat și poate indica protecția în fața virusului. O altă concluzie a fost aceea că, deși cantitatea de anticorpi generată de vaccin împotriva SARS-CoV-2 scade în timp, aceasta ajunge să se stabilizeze la 180 de zile.

Recomandări

RUSIA EXECUTĂ PRIZONIERII
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
ACUZAȚII LA HOLLYWOOD
BURNETT E EMISAR ÎN UK
NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT

Astfel, datele științifice ne arată că, în orice proces de vaccinare, titrul de anticorpi scade în timp, fără a afecta eficiența generală în fața bolilor. Aceleași rezultate se înregistrează și în cazul actualelor vaccinuri împotriva SARS-CoV-2. În ciuda acestei scăderi a titrului de anticorpi, răspunsul
imun în fața virusului rămâne puternic și asta dovedește eficiența vaccinului care poate proteja pacienții de forme severe și grave ale infecției.