• Expunerea la virus poate stimula producerea de anticorpi după vaccinare.
  • Răspunsul imun în fața virusului rămâne puternic după vaccinare.
  • În România sunt peste 5.200.000 de persoane imunizate cu schemă completă.

Avem date noi legate de cât ține imunitatea dată de vaccinul împotriva COVID. Rețeaua Regina Maria a făcut un nou studiu la noi.

Studiul analizează prezența anticorpilor la 6 luni de la administrarea primei doze. Regina Maria a înrolat în acest studiu un eșantion de 395 de persoane vaccinate cu serul Pfizer.

Principalele concluzii ale studiului arată că, în cazul pacienților care s-au vaccinat și au trecut prin boală, cantitatea medie de anticorpi rămâne mai ridicată față de persoanele vaccinate care nu au fost anterior infectate.

Datele mai arată că, după 6 luni de la prima doză de vaccin, cantitatea medie de anticorpi pentru întreg eșantionul de pacienți analizat a ajuns la o valoare îmbucurătoare, pentru că rămâne la un nivel ridicat și poate indica protecția în fața virusului. O altă concluzie a fost aceea că, deși cantitatea de anticorpi generată de vaccin împotriva SARS-CoV-2 scade în timp, aceasta ajunge să se stabilizeze la 180 de zile.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Astfel, datele științifice ne arată că, în orice proces de vaccinare, titrul de anticorpi scade în timp, fără a afecta eficiența generală în fața bolilor. Aceleași rezultate se înregistrează și în cazul actualelor vaccinuri împotriva SARS-CoV-2. În ciuda acestei scăderi a titrului de anticorpi, răspunsul
imun în fața virusului rămâne puternic și asta dovedește eficiența vaccinului care poate proteja pacienții de forme severe și grave ale infecției.