• Biogen va comercializa Aduhelm la 56.000$ pentru un pacient pe an
  • Specialiștii în farma estimau un preț de maximum 10.000 pe an
  • Acțiunile Biogen au crescut cu 38,4%, cel mai mare nivel din ultimii șase ani
  • Sunt 50 de milioane de bolnavi de Alzheimer în întreaga lume
  • În România sunt în jur de 300.000 de bolnavi de Alzheimer diagnosticați

Biogen, compania care produce Aduhelm, noul medicament pentru Alzheimer, vrea să scoată tratamentul pe piață la 56.000 de dolari, pe an. Mult prea mult. Și mult peste cele mai mari estimări ale specialiștilor în farma, care vorbeau de sume cuprinse între 2.500 și 8.300 de dolari, maximum 10.000 de dolari pe an pentru un pacient.

Sunt și experți care spun că prețul corect pentru un bolnav de Alzheimer poate fi de 70.000 pe an. Însă efectele tratamentul celor de la Biogen sunt încă disputate.

Este important că au fost controverse și seturi de date despre care mulți oameni au avut opinii diferite. Dar e mai important că FDA a aprobat acest tratament în procedură accelerată“, spune Maria Carillo, director științific al Asociaței Americane de Alzheimer.

Două studii cu Aduhelm au fost oprite în 2019, în lipsa unor rezultare concludente. Dar au fost reluate și presiunea pentru a aproba tratamentul cu anticorpi monoclonali a fost din ce în ce mai mare. Mai ales că sunt 1,5 milioane americani cu forme ușoare și medii de Alzheimer, care ar putea face tratamentul.

Recomandări

SUEDIA ÎNTĂREȘTE SECURITATEA
VERSTAPPEN OBȚINE POLE POSITION LA MIAMI
CÂT DAU BOGAȚII PENTRU JO?
PREMIERĂ MONDIALĂ ÎN CHINA
CUM SE TRANSMITE GRIPA AVIARĂ
SPACEY NEAGĂ NOILE ACUZAȚII

Ceea ce contează la sfârșitul zilei este ca oamenii cu Alzheimer să aibă accest astăzi la tratament, să nu mai aștepte trei sau patru ani pentru noi teste. Până atunci ar putea să nu mai fie eligibili, să nu mai aibă acele amintiri. Aceasta este cheia“, mai spune Maria Carillo.

De obicei, deciziile FDA deschid calea spre aprobarea medicamentelor în întreaga lume. De data asta va fi mai greu. Oliver de la London School of Economics, spune că Uniunea Europeană se va gândi foarte mult dacă să cheltuie banii contribuabililor pe un medicament a cărui eficacitate nu este demonstrată, în vreme ce banii ar putea fi cheltuiți pentru tratamente pentru alte boli.