• Pe 31 mai, în întreaga lume, este marcată ziua fără tutun
  • Fumul de țigară eliberează peste 5.000 de substanțe chimice, dintre care cel puțin 70 pot provoca cancer
  • Substanțele chimice din țigări afectează ADN-ul
  • Riscul de cancer pulmonar crește atât cu numărul de țigări fumate pe zi, cât și cu numărul de ani în care o persoană a fumat

La nivel global, tutunul ucide peste 8 milioane de oameni în fiecare an, iar peste un milion dintre aceștia mor din cauza expunerii la fumatul pasiv.

Maria Ene are 20 de ani, este studentă şi locuieşte în Bucureşti. S-a apucat de fumat dintr-o greșeală adolescentină, dar spune că nu are de gând să renunțe prea curând.

„Povestea cu <<de ce m-am apucat de fumat>> e destul de interesantă. Trebuia să scriu o piesă de teatru și la un moment dat o colegă de-a mea mi-a zis <<am auzit că nicotina sporește capacitatea intelectuală>>. Am avut de-a lungul timpului anumite simptome, de exemplu, am început să respir mai greu și, într-adevăr, am mai redus din țigările fumate”, a povestit Maria.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Românii sunt campionii Europei la fumat

Peste 5,6 milioane de români fumează de peste 15 ani, iar trei sferturi dintre ei consumă tutun în primele 30 de minute de la trezire.

Medicul pneumolog, Irina Strâmbu, îți spune la ce riscuri te expui când fumezi:

„Câte boli respiratorii și nonrespiratorii sunt asociate cu fumatul. Deci BPOC, cancerul pulmonar, dar și mult mai multe cancere, ca de pildă cancerul laringian, cancerul de limbă, cancerul gastric, apoi fibroza pulmonară idiopatică, bolile cardiovasculare”, a explicat specialistul.

Și dacă trăiești cu impresia că țigările electronice sunt mai sănătoase, te înșeli. Medicul spune că acele componente cancerigene sunt prezente și în dispozitivele heat not burn, doar că în cantități mai mici.

Cât de repede se dezvoltă cancerul pulmonar

Riscul de cancer pulmonar crește atât cu numărul de țigări fumate pe zi, cât și cu numărul de ani în care o persoană a fumat, potrivit fostului medic-șef Otis Brawley din cadrul Societății Americane a Cancerului.

Acesta spune că un bărbat în vârstă de 35 de ani care fumează mai puțin de 25 de țigări pe zi se estimează că are 9% șanse să moară de cancer pulmonar, în timp ce 25 de țigări pe zi sau mai mult îi cresc șansele cu până la 18%. Există unele estimări că riscul de cancer pulmonar, pentru o persoană care fumează foarte des, este de aproximativ 30% în general, în timp ce există riscul de 1% sau mai puțin în cazul nefumătorilor.

De asemenea, între 15 și 20 din 100 de pacienți care au cancer pulmonar sunt nefumători pe tot parcursul vieții, fie din cauza fumatului pasiv, fie din motive necunoscute.

Persoanele care încep să fumeze la vârste mai mici prezintă un risc mai mare să se îmbolnăvească mai târziu în viață. Ratele de cancer pulmonar încep să crească de la mijlocul până la sfârșitul vârstei de 40 și ating vârful la sfârșitul vârstei de 70. Mulți oameni cred că țigările cu mai puțin gudron sau filtrate sunt mai sigure. Adevărul este că majoritatea oamenilor vor compensa cu aceste țigări inhalând mai adânc și / sau fumând mai multe țigări pentru a-și satisface nevoia de nicotină.

De altfel, fumatul ocazional poate crește riscul de boli cardiovasculare. De pildă, un oraș unde fumatul este ilegal va scădea rata atacurilor de cord într-un interval de șase luni.

Există beneficii semnificative pentru renunțarea la fumat. Majoritatea bolilor asociate fumatului pot fi prevenite dacă se renunță până la vârsta de 40 de ani. Chiar și pentru persoanele în vârstă și pentru cei cu boli asociate fumatului, există un beneficiu semnificativ după ce renunță la fumat.

Pe termen scurt, renunțarea la fumat provoacă iritabilitate, insomnie, anxietate, depresie, dificultăți de concentrare etc. În cazul unora, li se poate agrava tusea. Pe termen lung, mulți se plâng de creșterea în greutate și de depresie.

Cineva care se gândește să renunțe la fumat ar trebui să solicite consiliere în acest sens. Guma de nicotină sau plasturile de nicotină pot fi foarte utile pentru renunțarea la fumat.

Ce conțin țigările

Fumul de țigară eliberează peste 5.000 de substanțe chimice, dintre care cel puțin 70 pot provoca cancer, conform Cancer Research Uk.

Substanțele chimice dăunătoare pătrund în plămâni și se răspândesc în întregul corp. În plus, îngreunează repararea celulelor ADN-ului și deteriorează acele părți care protezează împotriva cancerului.