• Valeriu Gheorghiță este coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID
  • Medicul militar a vorbit la Marius Tucă Show despre vaccinare
  • „Dacă se vaccinează mai puțini, dar se vaccinează personalul la risc, nu vom mai avea decese“, spune Valeriu Gheorghiță

Medicul militar Valeriu Gheorghiță, care este și coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, a vorbit la Marius Tucă Show despre vaccinare.

El spune că peste 10 milioane trebuie să se vaccineze ca să oprim pandemia. „Dacă se vaccinează mai puțini, dar se vaccinează personalul la risc, nu vom mai avea decese.“

E o responsabilitate foarte mare. Pot să vă asigur că sunt extrem de multe activități care necesită a fi implementate în perioada pe care o mai avem la dispoziție. Trebuie să punem la punct partea de comunicare, care e cel mai important element. A doua – organizarea propriu-zisă (lanț logistic, recepție, stocare, distribuție). Activitatea propriu-zisă (proceduri, personal)“, spune Valeriu Gheorghiță.

Gheorghiță, care mărturisește că vrea să reprezinte „cu mândrie meseria de medic militar“, a vorbit despre vaccinul pe care îl vom avea.

Valeriu Gheorghiță: „Vom avea vaccinurile care vor primi autorizare de punere pe piață de la Agenția Europeană a Medicamentului. Ceea ce știm este legat de Pfizer. Se știe că până pe 29 decembrie vom avea un răspuns de la Agenția Europeană a Medicamentului. Și vor emite o decizie de recomandare. Comunitatea Europeană ia act de decizie și atunci se dă undă verde“.

El a spus și când va veni vaccinul cu aproximație în România: „Estimăm că în ianuarie vom avea prima tranșă de vaccinuri care vor primi autorizare de punere pe piață. Avem o estimare de 300 de centre destinate personalului medical care vor fi înființate în unitățile sanitare și care vor deservi aceste unități sanitare. Vor mai fi 600 de centre care sunt localizate care să deservească populația în prima etapă.“

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Iată și care vor fi categoriile care îl vor face: „Prima etapă – personalul medical. 2 – vârstnice și cele cu boli cronice, 2b: persoanele care au activități esențiale și restul. Va fi o platformă care va fi gata până la sf lunii decembrie sau la începutul lui ianuarie să se înscrie acolo. În baza acestor criterii, sistemul de programare va face alegerea.

Valeriu Gheorghiță a mai spus că „reacțiile adverse sunt strict legate de administrarea vaccinului. Datele pe care le avem despre vaccinul Moderna ne arată foarte bune. Apar aceleași reacții adverse întâlnite la alte tipuri de vaccinuri pe care le folosim de ani de zile.“