• Tânăra de 27 de ani simțea o senzație de condamnare iminentă” de fiecare dată când vomita, pentru că pacienta știa că o așteaptă un lung calvar de vărsături.
  • Ea avea aceste episoade de vărsături cam o dată pe lună, potrivit unui studiu de caz publicat luna trecută în revista Frontiers In Endocrinology.
  • Femeia, care are diabet de tip 1, a vizitat spitalul în 2016 într-o stare de panică” cu privire la ceea ce trăia.

Medicii au fost nedumeriți când unul dintre pacienții lor a ajuns la spital și nu se mai putea opri din vomitat. Tânăra femeie vomita uneori de până la 30 de ori pe zi. Într-o zi deosebit de proastă, asta însemna să vomite șase litri de vomă.

Tânăra în vârstă de 27 de ani avea aceste episoade de vărsături cam o dată pe lună, potrivit unui studiu de caz publicat luna trecută în revista Frontiers In Endocrinology. Pacienta ar fi rămas cu o senzație de condamnare iminentă” înainte de fiecare vărsătură din interiorul ei, știind că este puțin probabil ca prima eliberare de vomă să fie ultima.

Femeia, care are diabet de tip 1, a vizitat spitalul în 2016 într-o stare de panică” cu privire la ceea ce trăia. În condițiile în care starea ei era atât de gravă, medicii au încercat să afle ce anume a determinat această avalanșă de vărsături. Medicii au diagnosticat-o cu sindromul vomei ciclice” (CVS), o afecțiune caracterizată prin atacuri bruște de vărsături intercalate cu perioade lungi fără simptome. Cauza exactă a CVS este necunoscută.

Recomandări

A ÎNVĂȚAT TOT
FAC LEGEA ÎN FIECARE ZI
DONAȚII PENTRU TRUMP
KATE ÎMPLINEȘTE 43 DE ANI
NE ÎNȚELEGEM ȘI NOI?
UE SUSȚINE UCRAINA ȘI FĂRĂ SUA

Dar, cercetătorii cred că sindromul ar putea apărea din cauza unor semnale nervoase eronate între creier și sistemul digestiv. De asemenea, ar putea fi un răspuns hormonal disfuncțional la stres sau ar putea avea la bază anumite mutații genetice, potrivit National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Experții au suspectat că simptomele femeii proveneau probabil de la o tulburare autoimună subiacentă.

După internarea în spital, vărsăturile ei se diminuau de obicei în câteva zile. Dar, în mod îngrijorător pentru un diabetic care ia insulină, glicemia ei se prăbușea și rămânea scăzută zile în șir. Dr. Wei Liang, medic în cadrul departamentului de endocrinologie de la Spitalul Universității din Hong Kong-Shenzhen, a declarat pentru Live Science că o examinare a întregului corp nu a găsit „nimic semnificativ”.

Cu toate acestea, o inspecție mai atentă a sângelui pacientului a dezvăluit niveluri „extrem de ridicate” de autoanticorpi GAD – molecule imune care atacă din greșeală propriile țesuturi ale organismului și care se găsesc la pacienții cu diabet de tip 1. Prezența anticorpilor a ajutat la explicarea motivului pentru care glicemia pacientului scădea, astfel încât medicii au redus nivelul acestora cu ajutorul unui medicament numit rituximab.

De fapt, nu credeau că acest lucru va rezolva ciclurile de vărsături extreme, dar s-a constatat că pacienta, în timpul consultației de control, se simțea mult mai bine. Simptomele de vărsături au fost reduse în mod remarcabil la pacienta noastră în timpul urmăririi la opt luni după un ciclu de tratament cu rituximab”, a declarat Dr. Liang.

Echipa medicală din Hong Kong a suspectat că autoanticorpii din sângele pacientei erau cumva cauza CVS-ului. Aceasta însemna că, atunci când anticorpii erau reduși, se reduceau și episoadele de vărsături ale pacientei.

În opinia noastră, sindromul de vărsături ciclice nu este probabil legat de diabet sau de utilizarea insulinei”, deoarece sindromul nu este mai frecvent la persoanele diabetice decât la publicul larg, a declarat Liang. Prin urmare, credem că CVS poate fi o tulburare autoimună separată”. Ei intenționează să își testeze teoria prin studierea în continuare a cazului pacientului și a autoanticorpilor, a relatat Live Science.