• Cantitatea de melatonină din organism variază în funcție de prezența întunericului sau a luminii în mediul înconjurător al individului.
  • Potrivit WebMD, întunericul declanșează producția de melatonină, spunându-i organismului să producă mai mult hormon, iar acest lucru îi semnalează organismului să intre în somn.
  • În cazuri grave, medicamentele pe bază de melatonină sunt cunoscute pentru utilizarea lor în rândul persoanelor care suferă de insomnie și de alte afecțiuni, cum ar fi durerea cronică, depresia și demența.

Cazurile de otrăvire cu melatonină în care sunt implicați copii sunt tot mai numeroase în Statele Unite în ultimul deceniu, potrivit unui nou studiu. Contrar scopului lor, suplimentele somnifere care conțin melatonină îi duc pe mii de copii din SUA în spitale din cauza complicațiilor de sănătate, fiind raportate câteva cazuri de deces.

Melatonina este cunoscută ca fiind un neurohormon care reglează așa-numitul ceas al corpului, permițând unei persoane să se odihnească și să doarmă cu ușurință în comparație cu cei care au cantități mai mici în organism. Acest lucru implică faptul că un organism bogat în melatonină duce la o progresie rapidă a somnului, în timp ce a avea un nivel scăzut de melatonină are efectul opus.

De mult timp se consideră că suplimentele sunt foarte benefice. Cu toate acestea, cercetările anterioare au sugerat că există diverse situații în care astfel de medicamente sunt dăunătoare pentru sănătate, inclusiv dintr-un studiu separat de control al calității din Canada.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

În SUA, noul studiu evidențiază medicamentele menționate, care sunt desemnate de Food and Drug Administration (FDA) drept „suplimente alimentare”, ceea ce face ca produsele pe bază de melatonină să fie mai puțin restricționate atât pentru adulți, cât și pentru copii, în comparație cu medicamentele convenționale cu prescripție medicală pentru publicul larg. Între 2012 și 2021, cazurile de intoxicații cu melatonină, cu un total de 260.435 de ingestii pediatrice, au crescut cu 530%.

Acest lucru este conform noului studiu publicat în Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR) al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) vineri, 3 iunie. Statisticile au implicat spitalizări pediatrice și chiar rezultate grave, cauzate în principal de un număr ridicat de incidente de ingestii neintenționate în rândul copiilor cu vârsta sub cinci ani.

Cazurile sunt echivalente cu evenimentul medical advers de supradozaj de medicamente, care s-a dovedit a fi letal chiar și pentru alte tipuri de medicamente, atunci când sunt utilizate în exces. În timp ce supradozajul de medicamente poate fi fie accidental, fie intenționat, cazurile de intoxicație cu melatonină în rândul copiilor din SUA se pare că se referă la primul caz.

Acest lucru determină autoritățile din domeniul sănătății publice să solicite inițiative care să se concentreze pe creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la numărul tot mai mare de incidente de ingestie de melatonină în rândul copiilor, potrivit studiului CDC. În plus, se solicită, de asemenea, măsuri preventive pentru a elimina riscul de supradozaj de melatonină în viitor.