• România raportează peste 170.000 de cazuri de viroze respiratorii și gripă într-o săptămână.
  • Alexandru Rafila recomandă purtarea măștii pentru cei cu simptome de viroză.
  • Numărul total al deceselor ajunge la 35, toate la persoane nevaccinate.
  • București, Cluj, Constanța și Brașov au cele mai multe cazuri de gripă clinică.

România se confruntă cu tot mai multe cazuri de viroze și gripă. Camerele de gardă ale spitalelor sunt pline: în ultima săptămână, s-au înregistrat peste 170.000 de îmbolnăviri, iar numărul deceselor ajunge la 35: toate la persoane nevaccinate. Ca să facă față valului de îmbolnăviri, Ministerul Sănătății a publicat lista celor 300 de centre unde te poți prezenta pentru consultații

Care este evoluția numărului de cazuri de infecții respiratorii și cat de severe sunt formele care ajung la cameră de gardă?

Adrian Marinescu, manager al Institutului „Matei Balș” din București: „Bun, e un trend absolut ascendent în ultimele 3-4 săptămâni, iar în ultimele două chiar presiunea a crescut mult, aș spune. E valabil pentru orice spital din România, orice cameră de gardă, nu doar spitalele de boli infecțioase. 

Noi la Institut am ajuns să avem mai mult decât dublu numărul de prezentări dintr-o lună normală, de exemplu de toamnă. Sunt în general infecții respiratorii acute, gripa ocupă un loc fruntaș, dar nu e doar gripă. Aici legat de cum mă protejez, știu că spunem foarte des, dar voi începe și voi încheia cu vaccinarea antigripală, care e încă foarte utilă și ar trebui să o facem pentru cei care nu s-au vaccinat. 

Recomandări

SERBIA PROTESTEAZĂ
BEC: ȘOȘOACĂ NU CANDIDEAZĂ
ȘOȘOACĂ E RESPINSĂ DE BEC
SIMION ȘI LASCONI TREC DE BEC
SARCASMUL LA EL ACASĂ
UNDE E VREME BUNĂ ÎN RO?

De asemenea, dacă am simptome respiratorii, voi rămâne acasă, copilul nu va merge la grădință sau la școală, adultul nu va merge la locul de muncă, pentru că, în felul acesta, putem să limităm totuși numărul de infecții respiratorii. Trebuie să aerisim camerele, trebuie să evităm zonele aglomerate, să purtăm mască atunci când suntem în mijloacele de transport, mai ales dacă avem simptome respiratorii. 

Regule de igienă, care sigur sună a clișeu, sunt foarte importante, adică spălatul mâinilor cu apă și săpun. Dacă vom face aceste lucruri, vom putea, cumva, limita aceste infecții respiratorii, mai ales că următoarele două săptămâni vor fi de asemenea complicate. Poate vom avea un trend descendent, dar vor fi cazuri de gripă, probabil și în aprilie, chiar dacă vor fi cazuri rare”.

Sunt grupe de vârstă mai predispuse care să dezvolte o formă mai severă de gripă?

„De fiecare dată când am un sistem imunitar care e cu probleme, prin vârstă, să spunem, peste 65 de ani, mai ales dacă am peste 70, cei care au boli cronice, persoanele supraponderale, da, au un risc categoric mai mare.

Să știți că și copiii care au, de exemplu, afecțiuni cronice de tip bronșită sau astm, pot face, totuși, complicații în cadrul gripei. Așa că trebuie să fim prudenți, eu zic că noi toți, dar mai ales cei care au și alte probleme de sănătate”.

Citește și