• Poți păstra gustul verii și te poți răsfăța iarna cu fructe sau legume delicioase dacă le congelezi.
  • Aproape fiecare casă are un frigider-congelator. Dar este o idee bună să înghețăm toate produsele?
  • Teoretic, poți congela orice aliment, cu excepția ouălor crude (în coajă) sau a alimentelor conservate. Dar experții remarcă imediat că posibilitatea de a îngheța unele produse este pur teoretică.

Poți păstra gustul verii și te poți răsfăța iarna cu fructe sau legume delicioase dacă le congelezi.

Aproape fiecare casă are un frigider-congelator. Dar este o idee bună să înghețăm toate produsele?

Teoretic, poți congela orice aliment, cu excepția ouălor crude (în coajă) sau a alimentelor conservate. Dar experții remarcă imediat că posibilitatea de a îngheța unele produse este pur teoretică.

Recomandări

CINE VA FI PREȘEDINTE?
SUA LANSEAZĂ ICBM
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
SWIFT ÎNDEAMNĂ LA VOT
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
AI GRIJĂ DE COPIL

Odată decongelate, aspectul și gustul vor fi nesatisfăcătoare. De exemplu, maioneza, salata sau castraveții se vor transforma într-un terci.

Dar există o serie de produse care pot deveni periculoase pentru sănătate atunci când sunt congelate. Care sunt aceste produse și de ce se întâmplă acest lucru, explică Serghei Lopatin, terapeut, gastroenterolog în Sankt Petersburg.

Gândește-te întotdeauna la siguranță

În timpul verii, congelarea diferitelor produse devine deosebit de populară: mulți oameni caută să păstreze în acest fel legumele de sezon, ierburile, fructele. În încercarea de a face provizii, este important să ne amintim că nu toate alimentele rezistă bine dacă stau în congelator (chiar și pentru scurt timp). În unele cazuri, alimentele congelate pot chiar dăuna sănătății noastre.

Lista produselor nerecomandate pentru congelare este destul de lungă. Cu toate acestea, este necesar să împărțim: când congelarea este cu adevărat periculoasă pentru organism și când poate dăuna pur și simplu consistenței și gustului produsului.

Gustul și aspectul se vor deteriora

Nu congela legumele cu un conținut ridicat de apă: castraveți, varză, dovlecei. După congelare se vor transforma într-o terci apos care va fi foarte greu de folosit la gătit. Da, și nu vor avea același gust precum și aceeași consistență.

Frunzele proaspete de salată verde și de salată verde se vor acri când sunt decongelate și nu vor mai fi crocante. Cartofii își vor schimba gustul și vor deveni dulci – la temperaturi scăzute, amidonul din compoziția sa se transformă în zaharuri simple.

Laptele proaspăt și iaurtul se vor separa la decongelare și în loc de un produs omogen vei obține un lichid cu cocoloașe.

Nici un șoc nu va funcționa

Cele mai aprinse discuții sunt de obicei despre congelarea fructelor și legumelor. Din punct de vedere medical, nu există un consens în această privință. În primul rând, atunci când sunt congelate, acestea reușesc să păstreze majoritatea nutrienților – vitamine, componente minerale și nutrienți esențiali.

În plus, există studii care dovedesc efectul pozitiv al temperaturilor scăzute asupra proprietăților antioxidante ale fructelor și boabelor.

Pe de altă parte este aproape imposibil să se obțină o conservare maximă a vitaminelor și a macronutrienților folosind un congelator convențional (un frigider casnic). Pentru aceasta este nevoie de metoda înghețării prin șoc” și de un echipament special care îți permite să îngheți complet produsele în doar câteva minute.

Condiții de depozitare

Un alt aspect important legat de siguranța alimentelor congelate se referă la condițiile de depozitare. Decongelarea și recongelarea ulterioară sunt în general,procese inacceptabile!

Acestea ucid complet toate proprietățile benefice ale aproape oricărui produs. Acest lucru este valabil atât pentru produsele din magazin în ambalajul lor original, cât și pentru produsele făcute în casă.

Ce nu ar trebui să fie niciodată înghețat

Trei produse pot fi considerate cele mai periculoase pentru congelare din punct de vedere al sănătății. Primul este reprezentat de ouă. Atunci când este congelat în frigider, proteina lichidă din ou se va extinde, provocând fisuri în coajă.

Chiar și o mică deteriorare va acționa acum ca un teren fertil pentru ca bacteriile patogene să pătrundă și să se înmulțească. Prin urmare, dacă dorești să congelezi ouăle crude, ar fi bine să le spargi și să torni conținutul într-un recipient ermetic. Dacă este necesar, poți separa și albușurile de gălbenușuri.

Nu congela brânzeturile moi. În congelator, acestea își schimbă complet structura și își pierd gustul. De asemenea, temperaturile scăzute fac ca aceste brânzeturi să se separe, ceea ce le face vulnerabile la bacterii. Și nu mor întotdeauna în condiții de îngheț.

În cele din urmă, este strict interzisă recongelarea cărnii, a păsărilor de curte, a peștelui și a fructelor de mare deja decongelate. Astfel de produse sunt aproape sigur că adăpostesc bacterii patogene care pot provoca infecții grave. Atunci când sunt decongelate, acestea se trezesc și pot afecta semnificativ sănătatea.

De altfel, carnea congelată nu este foarte utilă din punct de vedere al proprietăților nutriționale. Decongelarea dublă duce la distrugerea proteinei din compoziția sa. Aceste mese vor aduce foarte puține beneficii, iar riscurile utilizării lor sunt disproporționat de mari.