- În Polonia, mai puţin de 40% dintre persoane intenţionează să se vaccineze
- În Bulgaria, 45% spun că nu se vor vaccina, iar 40% vor să aştepte să vadă dacă apar efecte secundare
- În Suedia, mai mult de două persoane din trei vor să fie vaccinate
Europa a lansat ieri campania de vaccinare împotriva Covid-19. Totuși, mulţi europeni sunt reticenți să se vaccineze. Aceștia sunt sceptici cu privire la viteza cu care au fost testate și aprobate vaccinurile, scrie Reuters.
Advertisment
Reticența reiese din mai multe sondaje care au fost făcute. Rezultatele arată niveluri ridicate de ezitare faţă de vaccinare, din Franţa până în Polonia, oamenii fiind obişnuiţi cu vaccinurile care necesită decenii pentru a fi dezvoltate, nu doar câteva luni.
„Nu cred că există un vaccin în istorie care să fi fost testat atât de repede. Nu spun că vaccinarea nu ar trebui să aibă loc. Dar nu voi testa un vaccin neconfirmat pe copiii mei sau pe mine“, a spus Ireneusz Sikorski, în vârstă de 41 de ani, în timp ce ieşea dintr-o biserică din centrul Varşoviei împreună cu cei doi copii ai săi.
Recomandări
Polonia: mai puţin de 40% dintre persoane intenţionează să se vaccineze
Sondajele din Polonia, unde neîncrederea în instituţiile publice se adânceşte, au arătat că mai puţin de 40% dintre persoane vor să se vaccineze.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki i-a îndemnat duminică pe polonezi să se înscrie pentru vaccinare, spunând că efectul imunităţii de turmă depinde de ei. Criticii contraatacă și spun că liderii naţionalişti de la Varşovia au acceptat prea mult atitudinile anti-vaccinare în trecut, în efortul de a obţine sprijinul conservatorilor.
Tânăr din Spania: „Deocamdată nu vreau să mă vaccinez“
În Spania, una dintre cele mai afectate ţări din Europa, German, un cântăreţ şi compozitor de 28 de ani, originar din Tenerife, intenţionează să mai aştepte deocamdată: „Nimeni apropiat nu a avut (COVID-19 -n.r.). Evident, nu spun că nu există, pentru că mulţi oameni au murit din cauza asta, dar deocamdată nu vreau să mă vaccinez“.
Bulgaria: 45% spun că nu se vor vaccina, iar 40% vor să aştepte să vadă dacă apar efecte secundare
Un episcop creştin ortodox din Bulgaria, unde 45% dintre oameni au spus că nu se vor vaccina şi 40% intenţionează să aştepte să vadă dacă apar efecte secundare negative, a comparat COVID-19 cu poliomielita.
„Eu sunt vaccinat împotriva a tot ce pot fi“, a spus episcopul Tihon reporterilor după ce a fost vaccinat, alături de ministrul Sănătăţii din Sofia.
Compania de sondaje Alpha Research a arătat că un sondaj realizat recent sugerează că mai puţin de unul din cinci bulgari din primele grupuri cărora li s-a oferit vaccinul – medicii din prima linie, farmaciştii, profesorii şi personalul căminelor de îngrijire medicală – intenţionează să se ofere voluntar pentru a fi vaccinaţi.
Franța: aproape jumătate dintre francezi s-ar vaccina
Un sondaj IPSOS efectuat în 15 ţări, publicat pe 5 noiembrie, a arătat atunci că 54% dintre francezi s-ar vaccina împotriva Covid-19, dacă ar fi disponibil unul. Procentul a fost de 64% în Italia şi Spania, 79% în Marea Britanie şi 87% în China.
Un sondaj efectuat ulterior de IFOP – care nu a comparat cu datele din alte ţări – a arătat că doar 41% dintre francezi s-ar vaccina.
Suedia: mai mult de două persoane din trei vor să fie vaccinate
În Suedia, unde încrederea publicului în autorităţi este ridicată, la fel ca în alte state nordice, mai mult de două persoane din trei vor să fie imunizate. Cu toate acestea, unii spun că nu.
„Dacă cineva mi-ar da 10 milioane de euro, nu m-aş vaccina“, a spus Lisa Renberg, o tânără de 32 de ani.
Partenerii noștri