• Sindromul Ramsay Hunt este o afecțiune neurologică rară care apare atunci când virusul varicelo-zosterian infectează un nerv din cap, în apropierea urechii interne.
  • După ce o persoană a făcut varicelă în copilărie sau zona zoster la vârsta adultă, virusul poate rămâne latent în organism.
  • Nu se știe de ce virusul se reactivează și produce simptomele Ramsay Hunt.

Starul pop Justin Bieber a anunțat că fața sa este parțial paralizată de o afecțiune virală numită sindromul Ramsay Hunt, care provoacă varicela și zona zoster.

El le-a spus fanilor, într-un videoclip pe YouTube vineri, că virusul a atacat „nervul din ureche, nervii faciali și a provocat paralizia feței. Puteți vedea că acest ochi nu clipește. Nu pot să zâmbesc pe această parte a feței. Această nară nu se mișcă”.

Sindromul Ramsay Hunt este o afecțiune neurologică rară care apare atunci când virusul varicelo-zosterian infectează un nerv din cap, în apropierea urechii interne.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

După ce o persoană a făcut varicelă în copilărie sau zona zoster la vârsta adultă, virusul poate rămâne latent în organism. Nu se știe de ce virusul se reactivează și produce simptomele Ramsay Hunt.

Simptomele pot include o erupție cutanată dureroasă în interiorul canalului auditiv și în afara urechii, uneori atacând limba și cerul gurii, potrivit Școlii Icahn de Medicină de la Mount Sinai.

Din cauza implicării urechii interne, persoanele cu această afecțiune pot suferi, de asemenea, de vertij (senzația de amețeală sau de lipsă de echilibru în spațiu) sau de tinitus, un țiuit în ureche.

De asemenea, sindromul Ramsay Hunt poate provoca pierderea auzului pe partea feței afectate. Ca și în cazul lui Justin Bieber, poate provoca o slăbiciune, o cădere facială sau o paralizie pe partea feței care a fost atacată de virus. Acea slăbiciune poate cauza dificultăți la închiderea unui ochi, la exprimarea expresiilor faciale și la mâncat.

Tratamentul constă în administrarea de steroizi, cum ar fi prednisonul, pentru a reduce inflamația și medicamente pentru durere. La un moment dat, pot fi prescrise medicamente antivirale, care ajută la familia herpesului, cum ar fi aciclovirul sau valaciclovirul. Justin Bierber și-a asigurat fanii că „se va face bine” și că face „exerciții faciale pentru ca fața să revină la normal”.

„Va reveni la normal, este doar nevoie de timp și nu știm cât timp, dar va fi bine”, a spus el în videoclip. „Evident, corpul meu îmi spune că trebuie să o iau mai încet. Sper că voi înțelegeți și voi folosi acest timp pentru a mă odihni, a mă relaxa și a reveni la 100%.”

Potrivit Mount Sinai, recuperarea completă nu este sigură. Unii se recuperează totuși în câteva luni. Cu cât este depistată mai devreme, cu atât sunt mai mari șansele de recuperare.